marți, 9 aprilie 2013

Blândețea nu înseamnă prostie și slăbiciune




Moise- cel blând cu inima*-
prefigurare vechi-testamentară a lui Hristos
imagine de aici



,,Învățați de la mine că sunt blând și smerit cu inima”(Matei 11,29). Iar Pavel însuși îi conjură pe corinteni în numele ,,blândeții și îngăduinței lui Hristos”(II Corinteni 10, 1). Pentru el blândețea trece drept roadă a Sfântului Duh(Galateni 5, 23) ca semn distinctiv sigur al omului duhovnicesc(Galateni 6,1), ea fiind cea care îl  face pe omul lăuntric( I Pentru 3,4).

,,Singur a stat (Moise) în pustie în fața lui Dumnezeu când Acesta a vrut să-l  nimicească pe Israel și L-a rugat să fie nimicit el însuși împreună** cu fii lui Israel. A pus înaintea lui Dumnezeu iubirea de oameni și nelegiuirea, spunând: ,,Iartă-i sau șterge-mă și pe mine din cartea pe care ai scris-o”(Ieșire 32,32). Acestea le-a grăit cel blând! Iar Dumnezeu a ales să-i ierte pe cei care păcătuiseră decât să facă o nedreptate lui Moise.(Padre Gabriel Bunge)

*  ,,Blând cu inima” la Evagrie Ponticul este atitudinea/caracteristica esențială pe care o are ,,păstorul cel bun” ce  stăpânește în numele lui Dumnezeu, fără(niciodată) exercitarea unei forțe pământești.
** E discutabil acest ,,împreună” chiar dacă ideea esențială rămâne aceeași în afirmația de mai sus; în Biblia Ortodoxă on-line la Ieșire 32 ,32 se spune:,,Rogu-mă acum, de vrei să le ierţi păcatul acesta, iartă-i; iar de nu, şterge-mă şi pe mine din cartea Ta, în care m-ai scris!"; Conform traducerii Înaltului Bartolomeu Anania apare:,,Și acum, dacă vrei să le ierți păcatul, iartă-l; iar de nu, șterge-mă pe mine din cartea Ta pe care Tu ai scris-o!”Trad. lui Cristian Bădiliță este:,,Acum, dacă vrei să ierți păcatul lor, iartă-l, iar dacă nu vrei, șterge-mă pe mine din cartea Ta, în care m-ai scris!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.