Postul Mare are doar şase săptămâni, încheindu-se cu marele Praznic al Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos .
Săptămâna Patimilor este separată de Postul Mare alcătuind Postul Crucii.
Această a şasea săptămână şi ultimă a postului stă în lumina şi aşteptarea a trei momente. Toate cântările Triodului vorbesc despre aceste trei momente:
1. Învierea lui Lazăr.
2. Duminica Stâlpărilor.
3. Întâmpinarea evenimentelor din Săptămâna Mare.
Troparele de la Utrenia din zilele acestei săptămâni insistă pe acestea:
3. Întâmpinarea evenimentelor din Săptămâna Mare.
Troparele de la Utrenia din zilele acestei săptămâni insistă pe acestea:
Vrând, Cuvinte, să răpeşti din moarte pe prietenul Tău, Te sârguieşti a fi omorât pentru noi după trup, făcând nemuritori pe oamenii cei credincioşi, Unule, Cel ce eşti fără de moarte.(pentru Învierea lui Lazăr).
,,Să aducem stâlpările cuminţeniei lui Hristos, Celui ce S-a smerit pe mânz cu Trupul şi să-I zicem: Bine eşti cuvântat, Mântuitorule, Cel ce vii spre Patimă."( pentru praznicul Stâlpărilor).
,, Mai înainte ai zis Iisuse: Iată ne suim în cetatea cea sfântă şi voi fi dat cu adevărat în mâinile ucigaşilor, ca să Mă omoare trupeşte pe Cruce."( pentru Săptămâna Mare).
Încă de luni în această săptămână cântările vorbesc despre boala lui Lazăr.
Marţi ne amintim, trimiterea de către surorile lui Lazăr a unui vestitor la Hristos să-L cheme la prietenul Său bolnav.
Miercuri, Lazăr moare, Hristos pornind în această zi spre Betania, casa prietenului Său şi spre Patima Sa de bună voie.
Joi ,,Lazăr zace în mormânt de două zile" şi Făcătorul Său vine să-l caute în timp ce în Betania apropiaţii lui Lazăr ţin doliu şi varsă lacrimi, aşteptându- L pe Hristos.
Vineri mai rămâne o zi de doliu şi plângere ,,iadul se cutremură auzind paşii Mântuitorului care vine să-l scoată pe Lazăr din mâinile diavolului. Se cutremură că va fi jefuit de către Stăpânul Vieţii şi al tuturor.
Sâmbătă. Iată, învierea prietenului Său Lazăr- cea mai mare minune a Lui Hristos( înainte de Cruce, iadul tremură la auzul glasului lui Hristos şi se grăbeşte să-i dea drumul lui Lazăr din el; se apropie nimicirea iadului). Luminânda din Sâmbăta lui Lazăr.
Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Stâlpărilor sunt două praznice privite mai degrabă ca o singură sarbătoare comună desfăşurată în două zile ce au un tropar comun şi sunt numite în cântarile Bisericii Ortodoxe Praznic îndoit.
parintele Ciprian Negreanu
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereda, frumos si complex totodata :)
RăspundețiȘtergerene dam seama cat de mult mai avem de invatat si de inteles din lucrarea aceasta a Domnului in lume, de la inceputuri pana in veacul veacului..
Multumim!
Copilaşi minunaţi "risipiţi" prin lume, ce pot să vă răspund?
RăspundețiȘtergereÎmi vin în minte gândurile Pr. Schemman despre aceste zile de bucurie: Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor:,,dacă oamenii ar înţelege ce s-a împlinit atunci în Ierusalim -în profunzime, pentru vecie- s-ar elibera de acest "Eu" care creşte în miezul religiozităţii".
,,Bucuraţi-vă şi iarăşi zic: bucuraţi-vă...!" (Epistola către Filipeni IV, 4)
Imi cer iertare dar am avut o polemica cu un neoprotestant si nu am stiut cum sa-i argumentez ca Invierea lui Lazar a avut loc in sambata dinaintea Floriilor, ca Floriile au avut loc Dumninica (e vorba de zilele acestea din saptamana-respectivul e adventist, si ei pun accent pe zilele acestea din saptamana-sambata, duminica, etc). Am incercat sa caut in evanghelii, poate nu am aprofundat indeajuns....
RăspundețiȘtergereIntrebarea este-se poate arata in Scriptura ca Invierea lui Lazar a avut loc sambata (si deci e argument ptr pomenirea mortilor sambata), respectiv daca Intrarea Domnului in Ierusalim a avut loc duminica. Sau tine doar de Sf Traditie?
Lui Ciprian Marchiş:
RăspundețiȘtergereNici Scriptura, nici Sf.Tradiţie nu ne precizează clar că Învierea lui Lazăr şi Floriile s-au petrecut cu exactitate într-o sâmbătă şi duminică. Probabil că au avut loc în aceste două zile, însă, aproape sigur, nu de pe o zi pe alta, consecutiv. Între ele sigur a existat un interval de timp mai mare. Unii teologi spun ca n-au putut trece mai mult de două săptămâni între cele două evenimente, deoarece răsunetul minunii lui Hristos s-ar fi stins şi astfel, nu ar mai fi fost întâmpinat de tot Ierusalimul ca un Împărat. Această întâmpinare a Domnului a fost efectul direct al influenţei veştii răspândite cum că s-a petrecut învieriea lui Lazăr după patru zile de la moartea sa. Trebuiau sa treacă cateva zile pentru ca această veste minunată să uimeasca tot Ierusalimul, mobilizat si plin de dorinţă să-l vadă şi să-l recunoască pe Iisus.
În rânduiala slujbelor Postului Mare se încearcă concis,chintesenţa, rememorarea vieţii Mântuitorului ca o urcare spre Ierusalim, spre Jertfă, spre Cruce. De aceea în majoritatea Evangheliilor citite sâmbăta şi duminica în post, sunt cuvintele Domnului care vorbesc despre această Jertfă mântuitoare, despre purtarea crucii, despre rostul venirii Sale în lume. Toate ne pregătesc pentru zilele Patimilor Mântuitorului. De aceea aşezarea Sâmbetei lui Lazăr şi Duminicii Floriilor la o săptămâna înainte de Sf. Paşti nu înseamnă o respectare fidelă a cronologiei evenimentelor desfăşurate, ci doar:
1. că au fost ultimele evenimente înainte de Patimi.
2. că au premers şi au grăbit inevitabil aceste Sf.Patimi.
Dacă tot Postul Mare reprezintă pregătirea şi întărirea atunci de către Domnul a Apostolilor şi acum a noastră cu Patima, Învierea lui Lazăr este ultima şi cea mai înaltă treaptă a acestei pregătiri.Era dovada palpabilă, credibilă, că aşa se va întâmpla şi cu El. Se va ridica din Mormânt.Deznădejdea Apostolilor(în cele ce vor urma) rămâne fără motiv...
Am retinut, va multumesc.....
RăspundețiȘtergere"Iisus Hristos INVINGE !!! " ... de cate ori ma gandesc la aceste cuvinte simt ca prind putere , si orice probleme ar da peste noi-oamenii in general, de la cele mai mici pana la cele mai mari si mai grele , pana ce ajungem la deznadejde-daca am privi catre Cruce , unde este rastignit Mantuitorul Iisus Hristos , de bunavoie pt noi , si am privi apoi, la cel de al doilea moment culminant Invierea-..si am repeta in inima noastra si in cugetul nostru , aceste cuvinte-ca mai devreme sau mai tarziu , Iisus Hristos INVINGE !!! NU am mai simti frica, durere, neputinta , deznadejde , pesimism , truda ... si , am vrea , sa INVINGEM si noi alaturi de EL ! ... prin toate patimile pe care le a suferit -de bunavoie pt noi..prin moartea SA , prin Invierea si Inaltarea SA , la ceruri-Mantuitorul ne a demonstrat ca a INVINS raul-pt NOI..... sa ne luptam sa fim Vrednici de toate acestea ...si, sa Incercam sa Implinim, cuvintele Sale : " INDRAZNITI , EU am BIRUIT lumea !!! " .....
RăspundețiȘtergereMultumesc pt articol ! NU am stiut multe lucruri ,scrise in acest articol si ma bucur cand se publica cuvinte de invatatura -la care sa luam aminte .. Numai Bine , si Doamne Ajuta !
Pentru Alina-Marinela:
RăspundețiȘtergere,,Ridicând pe Lazăr din morţi înainte de patimile Tale, ai devenit Învierea tuturor..."(Cântare de la slujba Utreniei din Sâmbăta lui Lazăr)
Şi moartea a fost înfrântă cu adevărat.
Doamne ajută.