joi, 16 noiembrie 2023

Recurs la dragoste de Frumos...

 

Photo:Corina Negreanu

Din Sf. Marcu Ascetul(Fil. I)

     Înainte de toate să punem pe hârtia rugăciunii noastre o mulțumire sinceră, în al doilea rând mărturisirea și zdrobirea sufletului întru multă simțire. Apoi să facem Împăratului cererea noastră. Chipul de mai înainte arătat rugăciunii noastre este cel mai bun, precum s-a spus unui frate oarecare de către Îngerul Domnului.

      Nu face pe deșteptul în cuvintele rugăciunii tale căci gânguritul simplu și nemeșteșugit al pruncilor a înduioșat pe Tatăl cel din ceruri.

        Nu fi îndrăzneț chiar dacă ai dobândit curăția; mai degrabă apropie-te întru smerită cugetare și multă îndrăznire vei avea.

     Îndulcesc bucatele untdelemnul și sarea; înaripează rugăciunea smerenia și lacrima.

     Luptă să ridici, mai bine zis să închizi cugetarea în cuvintele rugăciunii iar dacă slăbind pentru pruncia ei cade, ridic-o iarăși căci este proprie minții nestatornicia, dar este propriu lui Dumnezeu s-o poată statornici.

     Nu poate fi legat Duhul, dar unde este Ziditorul duhului, toate se supun Lui.

      Alta este bucuria ce se naște din rugăciune în cei ce petrec în obște și alta cea care se ivește în cei ce se roagă îndeletnicindu-se cu liniștea. Cea dintâi este amestecată poate cu închipuiri; cea de-a doua se umple întreagă de smerita cugetare.

    Dacă deprinzi mintea să nu se depărteze niciodată îți va fi aproape chiar și când te vei afla la masă, iar de rătăcește neîmpiedicată nu va putea să rămână niciodată lângă tine.

     Credința înaripează rugăciunea căci fără ea nu se poate zbura la cer.

    Starea ta lăuntrică ți-o arată rugăciunea căci cuvântătorii de Dumnezeu au socotit-o pe aceasta oglinda călugărului.

     Nu te înălța dacă te-ai rugat pentru altul și ai fost ascultat căci credința lui a lucrat și a izbutit.

    Când te rogi cu trezvie ești mai repede împins spre mânie căci aceasta este scopul vrăjmașilor (râvna noastră la rugăciune o întoarce vrăjmașul spre mânie împotriva vreunor frați sau împrejurări care ne întrerup). Să împlinim toată virtutea dar mai mult rugăciunea cu multă simțire. Dar sufletul se roagă întru simțire când se ridică mai sus de mânie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.