miercuri, 29 octombrie 2014

Papa Francisc și Evoluționismul

Pentru cel care mă roagă să-mi spun părerea legată de ultima declarație a Papei Francisc cu privire la acceptarea teoriei Big Bang-ului și a celei evoluționiste.

''Când citim despre creaţionism în Geneză, riscăm să ne imaginăm că Dumnezeu este un magician cu o baghetă magică, cu care poate face orice. Dar nu este aşa''
DEZAMĂGITOR! Cred că această frază este o batjocură la adresa lui Dumnezeu.Pardon, Dumnezeu poate orice! La propriu a luat pământ și a zidit ochii orbului dându-i vederea!
Nu am timp săptămâna aceasta să dezvolt subiectul.Dar mă mâhnește rău.Foarte pe scurt.

Dacă Papa, cu infailibilitatea cuvintelor lui, se consideră, ca să-l parafrazez pe C. Noica, ,,o antropoidă bătrână care s-a coborât din copac”, asta este. Acceptarea, unor teorii care  în fundamentul lor sunt stricte ipoteze, nu vor duce decât la relativizarea Cuvântului biblic. Aici e gravitatea. Ori Dumnezeu nu minte. Știința suferă însă schimbări sau chiar negări ale diferitelot teorii. Nicăieri nu se afirmă că  omul a fost creat din animal, ci din pământ peste care Dumnezeu a suflat cu suflare de viață și l-a zidit după chipul și asemănarea Sa. Cum? TAINĂ! Evoluționismul presupune timp, ani-ani-ani și miilioane infinite de ani, dar anii tereștri apar abia după Cădere. Ori, Creștinismul nu se raportează la natura de după Cădere ca adevăr deplin precum o face știința, cu toate consecințele dezastroase pe care le-a adus asupra naturii și universului. Pleacă de la Revelația din Scriptură a naturii ,,bune foarte” de la începutul zidirii și țintește spre Noul Cer și Noul Pământ de după Parusie/Eshaton. Conștiința umană, discernământul rațiunii sunt chestiuni care nu pot fi explicate exact cum au apărut în istoria  dezvoltării maimuțelor. Este aici un hiatus extraordinar între om și animal, dacă omul s-ar trage din animal. Nu munca sau lupta pentru supraviețuire a creat conștiința, să fim serioși! Parcă Marx spunea că munca l-a creat pe om. Apoi, în ultimele de două mii de ani, nu se vede nici o evoluție la speciile animale, doar dispariții.
Dar se știe că aceste teorii au servit și au fost premergătoare ca argumentație atât Nazismului cât și Comunismului. Ambele s-au folosit deplin de ele. Sunt foarte ,,utile” oricărei forme de totalitarism care se pregătește să se  instaleze pe față. Teologia nu trebuie să devină docilă știintei, sluga ei docilă. Să înghită azi broasca și mâine... 

imagine de pe internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.