Înaltpreasfințitul BARTOLOMEU
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului Și Clujului
Și Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei şi Maramureșului
18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011
Doi prieteni care s-au reîntîlnit: Bartolomeu Anania și Alexandru Paleologu
,,Dragii mei, de-a lungul vieţii mele am avut o singură rugăciune. Viaţa mea a fost, cel puţin în primele trei sferturi, foarte zbuciumată şi nu o dată, nu de două ori, nu de trei ori, m-am simţit în imediata vecinătate a morţii, datorită suferinţelor şi primejdiilor prin care am trecut. Nu am chemat niciodată moartea, dar nici nu m-am temut de ea. Am avut o singură rugăciune către Dumnezeu: „Doamne, dacă Tu crezi că mai poţi face ceva cu mine şi dacă Tu crezi că eu mai sunt de trebuinţă pentru Biserica mea, pentru neamul meu şi pentru semenii mei, atunci Tu ai să mă salvezi, ai să mă laşi în viaţă şi nu mă vei lăsa să fiu ucis, nici de foame, nici de sete, nici de frig, nici de schingiuiri, nici de gloanţele oamenilor şi nici de dinţii lupilor. Dacă vei socoti că n-o să mai fiu bun de nimic şi nu-Ţi mai trebuiesc Ţie, o să mă chemi la Tine şi voi vedea ce vei face cu mine. Dar dacă Tu socoteşti că voi mai fi de folos, mă vei lăsa în viaţă, pentru că eu ştiu că religia creştină este eminamente pragmatică”. Pomul se cunoaşte după roade şi omul după fapte. Nu este un merit să trăieşti mult, cel mult dacă ai ambiţia să te înscrii cumva în seria recordurilor. Important este să trăieşti cu folos, iar pentru aceasta trebuie să ai şi o educaţie de la părinţi, pe care eu am avut-o. De aceea, în ziua mea de naştere, mă rog întâi cu rugăciunea intimă de dimineaţă pentru părinţii mei care mi-au dat viaţă, dar nu numai viaţă, că aceasta încă n-ar fi mare lucru, dar pentru că mi-au dat o educaţie. De la tatăl meu, care era un om plin de înţelepciune, am învăţat ca niciodată să nu iau nimic în tragic, iar de la mama mea, care era un tezaur de folclor, am învăţat credinţa în Dumnezeu, teama şi iubirea faţă de El, respectul faţă de propria mea demnitate, munca şi respectul faţă de demnitatea altora. Mama mea ne spunea nouă, copiilor, cu precădere un proverb pe care-l moştenise şi ea de la înaintaşii ei: Decât să întind în unt şi să mă uit în pământ, mai bine să întind în sare şi să mă uit la soare. Dacă m-ar întreba cineva „Ce-ai învăţat de la mama dumitale?”,i-aş răspunde: Asta am învăţat: să mă uit la soare. Şi dacă Dumnezeu va hărăzi această lumină şi dincolo de mormânt, voi fi întradevăr fericit”.
preluare : http://www.radiorenasterea.ro/
Doamne ajuta!
RăspundețiȘtergereTuturor celor care l-au cunoscut si tuturor celor care nu l-am intalnit ne este tare dor de Parintele.
Zilele ce au trecut de cand dansul a pornit catre Imparatia Lui Dumnezeu, le-am trait cu sentimentul ca am rams singuri... dar acum m-am mai linistit:)... Mi-am amintit ca avem Mangaietor, avem pe Duhul Sfant Cel Care a facut sa fie o adevarata sarbatoare ziua in care cu totii l-am petrecut pe I.P.S. sa catre locsorul de unde la sfarsitul lumii acesteia va si invia.
Ma inclin!
Doamne ajută, Florin!
RăspundețiȘtergereÎți mulțumesc pentru deosebitele rînduri. Iată că s-a făcut o săptămînă de cînd a pornit spre locul Acela... iar noi, aici, cei înnobilați să-l fi avut părinte și arhiereu simțim golul acesta foarte dureros și apăsător. Mulți oameni credincioși spun asta,mulți îl resimt ca o mare pierdere,mulți au sentimentul că și-au pierdut un reper spiritual și un ,,tată”.Da, un părinte la propriu. Divulg acum ceea ce a declarat un ierarh la aeroport după ce l-a condus pe Prea Fericitul Patriarh: ,,Noi acum unde ne întoarcem?” Sau azi, am auzit un părinte veritabil la Radio Renașterea, care a trăit un asemenea moment și la moartea altui arhiereu, Teofil Herineanu, însă cum spunea și dînsul acum parcă mult mai apăsător: ,,Urcam scările spre reședința Înaltului și aveam sentimentul de gol, de casă pustie...”
Dragă Florin,e pustiu și gol pentru noi aici dar cum spui tu avem un Mîngîietor. Ce ne-am face fără ?