marți, 26 mai 2015

In memoriam-PĂRINTELE FLOREA MUREȘANU


O mână de oameni inimoși din comunitatea Bisericii Studenților din Cluj Napoca care și-au pus talentul și priceperea în folosul memoriei vii și spre slava lui Dumnezeu prin sfinții săi mărturisitori, a realizat un film documentar despre cel ce a fost odinioară cunoscutul protopop și profesor la Academia de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca în perioada interbelică, părintele Florea Mureșan. A murit ca un adevărat martir în închisorile comuniste după ani îndelungați de persecuții și încarcerări.
 Este un prim film documentar realizat de echipa Arthos condusă de Bogdan Herțeg, urmând ca în scurt timp, datorită colectării multor materiale și informații,  să fie realizată și o a doua parte despre acest părinte martir mărturisitor.
Invitație la avanpremieră:

Sâmbătă/30 mai
ora 20
Biserica Studenților din Hasdeu/nr.45

l





Părintele Florea Mureşanu - unul din “spiritele luminate ale Clujului de odinioară. Slujitor de primă mână, dascăl iscusit, predicator avântat, misionar neobosit, omul acela masiv, cu un suflet gingaş adăpostit într-o statură puternică, era şi un purtător de cultură umanistă în cel mai cuprinzător sens al cuvântului; în biblioteca sa personală puteau fi văzute nu numai cele vreo zece volume din opera Sfântului Ioan Hrisostom, într-o ediţie de limbă franceză, dar şi operele marilor clasici ai literaturii naţionale şi universale”(Bartolomeu Anania, Cuvânt înainte, Grai şi suflet românesc, Editura Arhidiecezana, 1997, p. 23.)
Părintele Florea Mureșan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.