luni, 4 iulie 2011

Din poșta electronică




Funeriu răzbunătorul


semnat de Pr. Marcel Răduț Seliște


O generatie ratata a esuat la bacalaureat. Cifre inspaimantatoare profetesc un viitor sumbru pentru societatea romaneasca, pe care adolescentii de azi o vor conduce peste aproximativ un deceniu. Cine este de vina pentru cele mai slabe rezultate inregistrate la bacalaureat in istoria recenta a invatamantului romanesc?

Am ascultat declaratia halucinanta a unei doamne secretar de stat la Ministerul Educatiei care, iritata de intrebare, a raspuns: "Dar ce, credeti ca noi am scris lucrarile elevilor?" Mi-a fost mila si deopotriva, greata.

Intr-o tara cu democratie stabila, astfel de rezultate dezastruoase la examenul de bacalaureat ar fi provocat mii de demisii, demisia ministrului Educatiei in functie si demisia tuturor directorilor de licee unde promovabilitatea a fost sub un procent acceptabil.

In Romania, cei cu adevarat responsabili pentru haosul care distruge scoala romaneasca ne privesc cu scarba si ne lovesc peste obraz copiii pe care insasi scoala i-a distrus, arucandu-i in ratare.

Examenul de bacalaureat a fost organizat cu o severitate parca provocata de ranchiuna. Aceeasi ranchiuna cu care s-au facut si "reformele": scaderea salariilor, a pensiilor, concedierile masive, desfiintarea scolilor si spitalelor. Cetateanul Basescu Traian, ocupantul functiei de presedinte, a dat tonul acestei atitudini fata de propriul popor: romanii sunt bolnavi, refuza sa accepte ca sunt bolnavi si atunci, ii vom vindeca noi, cu forta!

Reforma in scoala romaneasca s-a intemeiat pe ideea distrugerii, a destructurarii. S-au redus salariile profesorilor, care salarii oricum erau printre cele mai mici din rasaritul Uniunii Europene, s-au desfiintat scoli, prin comasari absurde, s-a redus alocatia bugetara la aproximativ 3% din PIB.

Ministrul Funeriu este un excelent om de stiinta, daca acceptam ca adevarate cele scrise in CV-ul domniei sale. Totusi, actiunile si declaratiile sale ca ministru nu confirma aceasta excelenta. Stangaci pana la penibil in comunicarea cu proprii subalterni, profesorii, incapabil sa confere transparenta reformei, supus pana la slugarnicie dezideratului impus de Basescu Traian, anume reducerea drastica a cheltuielilor publice, Funeriu are sanse mari sa ramana in amintirea colectiva ca cel mai prost ministru al Educatiei din istoria recenta post-decembrista.

Nu stiu daca ministrul Funeriu isi va prezenta demisia. Ar fi un gest de onoare, insa clasa politica romaneasca nu cunoaste onoarea.

Ministrul Funeriu va ramane singur si blestemat de elevi, parinti si profesori, in mijlocul dezastrului pe care l-a provocat, pentru ca nu intelege un adevar simplu si logic. Timp de patru ani, elevii care acum au picat examenul de bacalaureat au fost supusi ritmului din liceele romanesti, adica s-au complacut in haosul generat de lipsa resurselor si de masurile incomplete, uneori aberante, asa-zis reformatoare, implementate de Ministerul Educatiei.

Falimentul intelectual la care suntem martori neputinciosi confirma nu incompetenta elevilor, ci imbecilitatea sistemului de educatie romanesc, al carui coordonator este domnul Funeriu.

Severitatea examenului de bacalaureat trebuie acceptata si chiar dorita. Bacalaureatul se numea, in perioada interbelica, examen de maturitate. Adolescentul care reusea sa treaca de acest examen era considerat om matur, pregatit pentru asumarea drepturilor si obligatiilor de cetatean.

Totusi, severitatea este inutila, cata vreme scoala este in paragina. Elevii sunt doar victime. Vinovati sunt parintii, care au girat, prin votul lor, distrugerea permanenta a tarii dupa Decembrie 1989.

Vinovati sunt politicienii care au batjocorit acest neam. Vinovat este fiecare dintre noi. Culmea ironiei este ca doar cetateanul Basescu Traian a avut dreptate, fiind el insusi produsul scolii romanesti: "Scoala romaneasca scoate tampiti!"



Sursa foto: Ev. Zilei




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.