duminică, 31 octombrie 2010

Păgînismul cel nou



Mi-e greu să cred că doar un principiu comercial stă în spatele acestui videoclip ca de fapt la mai toate elaborările ,,artistice” de acest gen cu scopul evident că trebuie să șocheze maturii, să captiveze mințile crude ale adolescenților și tinerilor. Nu reprezintă doar pîinea și circul oferite mulțimii, menite să distragă atenția de la realele probleme ale omenirii. În spate e o întreagă ideologie care își propune răsturnarea valorilor, dezumanizarea, înrobirea omului prin libertinaj și confuzie.

Am avut ocazia săptămîna trecută să mă ,,obișnuiesc” cu fenomenulGG în sălile de așteptare din spital unde pentru animație/terapie(?!...) aceste încăperi sunt dotate cu monitoare iar bolnavilor și însoțitorilor li se oferă muzica canalelor TV ; la service spălare auto unde spre ,,omorîrea” timpului clientul stă și petrece tot cu ochii pe televizor, la cozi de plată facturi- aceeași ofertă, în mall-uri,peste tot, oriunde te-ai duce; elevii și tinerii sunt captivați căci muzica ,,prinde”, are cea mai facilă aderență la suflet însă cu consecințe devastatoare, alterabile asupra conștiinței morale aflată în proces de/formare. Nu știu ce face CNA -ul căci ar avea ceva treabă de făcut la posturile muzicale. Iar teologii, preoții, poartă pe umerii lor o imensă responsabilitate, în fața unei asemenea ,,decimări” în masă a conștiinței morale, a confuziilor, relativismelor și aberațiilor devenite ,,norme” de comportament european și mai mult de atît-global.

Văd epoca rău -voit dezumanizantă și dezumanizată în care trăim sub chipul ,,reformei” în acest videoclip foarte accesat(prin simbolurile și semnele creștine de care face uz: cruce, metaniere, semnul binecuvîntării, portul călugăresc, rugăciunea-toate pervertite și mi-am adus aminte de actorii comedianți ai primelor trei secole de prigoană, plătiți și susținuți de împărații păgîni spre a necinsti și batjocori tainele și învățătura creștină;prin aluziile sado-masochiste, la un neonazism-vezi atmosfera nostalgică a unei situații de război; toate respiră duhul desfrînării în cel mai întunecat înțeles al lui-de altfel singurul mesaj al acestui model ,,artistic”) și nu-mi rămîne decît să-l citez pe filosoful Michel Henry :

,,Oamenii înjosiți, umiliți, disprețuiți și disprețuindu-se ei înșiși, învățați încă din școală să se disprețuiască, să se socotească drept nimic-particule și molecule; admirănd tot ceea ce e mai prejos decît ei; blestemînd tot ceea ce e mai mult decît ei. Tot ceea ce e demn de iubire și de adorare.Oamenii reduși la simulacre, la idoli care sunt nimic, la automate. Și înlocuiți de ele-de ordinatoare, de roboți. Oamenii alungați din munca lor și din casele lor, împinși în unghere și în crăpături, ghemuiți pe băncile metrourilor, dormind în cutii de carton.Oamenii înlocuiți de abstracțiuni, de entități economice, de profituri și de bani. Oamenii tratați matematic, informatic, statistic, numărați ca niște animale și contînd mai puțin decît ele. Oamenii abătuți de la Adevărul Vieții, aruncîdu-se pe toate amăgirile, pe toate minunile în care această viață este negată, batjocorită, maimuțărită, simulată-absentă. Oameni predați insensibilului, deveniți ei înșiși insensibili(...). Oamenii buimăciți, dedicați spectrelor, spectacolelor care expun pretutindeni propria lor goliciune și decadență; dedicați falselor cunoașteri, reduși la niște cochilii goale, la niște capete goale- la niște creiere. Oamenii ale căror emoții și iubiri nu sunt decît niște secreții glandulare. Oamenii care au fost eliberați fiind făcuți să creadă că sexualitatea lor e un proces natural în locul Dorinței lor infinite. Oamenii a căror responsabilitate și demnitate nu mai au nici un loc desemnat. Oamenii care, în abrutizarea generală invidiază animale”.(Michel Henry,-,,Eu sunt Adevărul” Ed. Deisis p. 365-366.)

Epoca modernă, modernitatea în sine, are la bază filosofia sau principiul ,,morții lui Dumnezeu”, că ,,Dumnezeu a murit” și prin urmare, omul se poate autocrea singur ca dumnezeu. Eu-l absolutizat prin rațiunea renunțării la chipul dumnezeiesc din om și istoria recentă a secolului trecut ne-au demonstrat tragedia extinsă asupra umanității pe care o provoacă această așa-zisă ,,autosalvare” exilîndu-L și renunțînd la Dumnezeu prin dezintegrarea morală, psihologică, fizică a existenței afundate în păcat, prin hulă împotriva Duhului Sfînt, prin cretinizare în masă grație mijloacelor de comunicare media, prin vulgalizare, prin nebunie și în final prin moarte. Că ,,post”modernitatea și-a pierdut controlul, eu nu mai am dubii. Viitura demonismului e declanșată și dă năvală în existența noastră prin toate mijloacele și formele posibile ca să abrutizeze conștiințele, să pervertească sufletele, să denatureze natura umană, să compromită și să transforme în cele din urmă totul într-un infern al promiscuității și al hidoșeniei prin livrarea de iluzii, de idolatrii, de patimi întrețesute. Toate golesc persoana de spiritualitate, de consistență umană și o descalifică în, individ. Căci de asta este nevoie, de o masă imensă de indivizi -de ,,suflete moarte”(vezi Gogol) pentru ca ideologia demonică să se ,,întrupeze” și iadul să devină un mediu ,,natural”. Moartea lui Dumnezeu e de fapt moartea sufletească a omului, moartea sensibilității și capacității omului de a-L mai simți pe Dumnezeu. Și asta îl vulnerabilizează maxim, îl duce spre angoase, la posedare, la alienare. Falsa libertate sub chipul ,,emancipării” sexuale e șoapta tot mai neascunsă și vădită ce devine răcnetul demonului animalizării apocaliptice.

13 comentarii:

  1. http://www.crestinortodox.ro/povestiri-audio/pilde-povestiri-ortodoxe-talc/cele-4-piersici-4103.html
    Fuga de intristare
    Au venit odata trei batrani la avva Achilas, unul dintre ei, cu prost renume. Un batran i-a zis: "Avvo, fa-mi un navod". El a raspuns: "Nu". Al doilea a zis: "Fa-ti pomana, ca sa avem o amintire de la tine in manastire". El a raspuns: "N-am timp". Apoi ii zice si fratele cu prost renume: "Avva, fa-mi mie un navod, ca sa-l am din mainile tale". Batranul a raspuns indata: "Tie am sa-ti fac". Ceilalti doi batrani l-au luat deoparte si l-au intrebat: "Cum, noi te-am rugat sa ne faci si n-ai vrut, iar lui ai zis ca-i faci?". Batranul le zice: "Pe voi v-am refuzat si nu v-ati mahnit pentru ca n-am timp. Acesta insa, daca-l refuz, va spune: "A auzit batranul de pacatul meu si de aceea n-a vrut sa-mi faca".Si indata rupem legatura! I-am ridicat sufletul, pentru ca un asemenea om sa nu fie coplesit de intristare".

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru ,,Cineva”:
    Eu nu consider postmodernitatea un rău definitiv pentru lume. Din contră, este un test pentru creștinătate.Cu bucurie constat cînd citesc Sf. Evanghelie că ea este cea mai adevărată filosofie și învățătură de viață. Cea mai onestă, contrară oricărei ideologii fie de stînga, fie de dreapta. Cea mai realistă.Ea nu propune, nu promite nici un bine aici în timpul istoric al omenirii întregi și pentru ,,carnea”-materialismul lumii. Din contră, după căderea adamică, înțelegem că orice formă de civilizație, de politică e imperfectă iar noi nu suntem pentru acest veac care, realist vorbim, va fi pînă la capăt plin de încercări, tulburări, nenorociri. Hristos nu a venit în lume cu astfel de promisiuni milenariste ci a încercat, respectîndu-ne libertatea(Cine altul mai mult decît Dumnezeu?)să se dea pe Sine(Adevăr întrupat) nouă personal, ca noi să ne putem altoi prin Sfintele Taine ale Bisericii întru dumnezeire și viață veșnică.Singura șansă de a schimba ceva este să ne schimbăm în Hristos pe noi înșine și apoi celelalte.Aceasta este ,,politica” de veacuri a Bisericii. Biserica are ca principal rol exorcizarea civilizației, de a o schimba întru Hristos si nu de a o crea. Ăsta e însă e un efort colosal.Viața de aici e o trecere prin Marea Roșie a acestei lumi spre ,,cerul nou și pămîntul nou”, cu izbuntință, prin Iisus Hristos. Ca să faci abstracție de asta, înseamnă să cazi în coșmarul idolatrizării modernității prin disprețul și renunțarea la valorile tradiției, artificializîndu-ne existența sau secătuind-o spiritual.Măcar să denunțăm răul și să-l vădim în fața mizeriei și a bolii umanității.Cred că mai degrabă suferim de o criză a caracterelor, degeaba sunt personalități, creștini, teologi cunoscători, dacă caracterele lor lasă de dorit,apoi prin faptul că nu ne abandonăm sinele pentru fratele nostru(ah, ce cîștig!...) cum se poate îndrepta altfel lumea ca să nu se transforme încă de aici în iad,în Sodoma sau Gadara?Zece drepți ne trebuiesc, în zece atărnăm, încă, ca să avem mila lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mesajul de mai sus era pentru ,,cineva care nu se vrea publicat"și neavînd altă posibilitate, răspunsul meu pentru dînsul e unul public.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine surprinsa realitatea in care traim, greu de acceptat insa. Se spune ca pentru o societate buna e nevoie de mame bune. Si cred ca azi, mai mult ca oricand, maternitatea e distrusa in numele desfranarii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe undeva e si vina Lui care dintotdeauna s-a lasat greu de perceput. In momentul in care de milenii doar o minoritate din multimea bipezi e capabila sa-l perceapa trebuie admis ca exista o eroare in desgnul acestei lumi sau cel putin al acestei creaturi. Era mult mai "ieftin" ca iertarea pacatului initial sa fie plenara astfel incat aceasta legatura Creator-creatura sa nu fie atat de compromisa sau altfel spus realtia aceasta sa nu fie atat de greu accesibila.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lou:

    E imposibil să rezum în cîteva rînduri de comentarii cele două Referate ale Facerii-primele două capitole din Scriptură -Exegezele extraordinar de subtile, de fine și lămuritoare ale Sfinților Părinți ai Bisericii creștine și în genere Soteriologia. Trebuie studiate și cunoscute măcar minimal pentru a putea pleca în discuția noastră de pe baze comune.
    Dumnezeu nu se ține ascuns, se descoperă neîncetat prin toate aspectele vieții, ale simțirii și ale cunoașterii omenești. Că nu poate fi cunoscut deplin în Ființa Sa este o altă discuție, fără rost acum. Mîntuirea omului este de fapt o urcare neîncetată în cunoașterea lui Dumnezeu. Acest lucru îl fac și îngerii neîncetat. Libertatea este cel mai mare dar pe care l-a dat omului Dumnezeu.El nu a creat roboți ai iubirii Sale.Persoana și voința Sa liberă acceptă și primește o legătură de iubire doar prin voința și alegerea liberă a omului-persoană ce-i întoarce iubirea. Libertatea este cea mai puternică trăsătură a chipului lui Dumnzeu din om. Este numai problema omului cum a gestionat sau își gestionează această libertate.Dar și o proastă gestionare a propriei libertăți a omului este infinit mai mică ca rău decît un om lipsit de liberul arbitru.Toate celelalte bucurii, deschideri în lipsa liberului arbitru ar fi cel puțin limitate, lipsite de plenaritate, de desăvîrșire. Ar fi ca și cum a-i dori bucuria nebunului(Ce fericit e nebunul!... avem tendința de a spune mulți dintre noi cînd dăm de greutăți, dar cine o dorește cu adevărat, cine ar vrea să fie în locul lui?)
    Oricum, a fost o iertare a lui Dumnezeu,aceasta ne-o arată prin Chenoza Fiului, dar spre folosul omului s-a schimbat pedagogia-lucrarea lui Dumnezeu cu omul, s-a schimbat după măsura și folosul omului. Omul pănă nu crede și socotește că este bolnav nu-i poate fi diagnosticată boala și nu poate începe tratamentul ca să se reînsănătoșească deplin. Pocăința/metanoia, adică schimbarea minții,acoperă tot acest drum de la datul jos al solzilor neștiinței și nesimțirii de pe ochii duhovnicești ai omului ca să-l poată vedea pe Dumnezeu, pînă la adevărata cunoaștere ziditoare. Cum ar spune Daniel Turcea ,,...și tot ce-i omenesc(adică-natura căzută a omului) rămîne în urmă ca pielea unui șarpe...”
    Altfel, problema pe care o puneți este asemenea unui raționament simplist de genul:de ce a trebuit Făt Frumos să treacă prin atătea încercări ca să-și regăsească iubita dragă pe Ileana Cosînzeana, după ce Zmeul i-o răpise, sau, de ce nu se nasc oamenii din pîntecele mamelor lor gata școliți ingineri,academicieni etc...

    RăspundețiȘtergere
  7. dintr-o eroare tehnică s-au sters următoarele comentarii:

    lou:
    Nu zabovesc asupra temeiurilor pt care lumea de azi si dintodeauna e zidita asa cum e. O fi avand El planul Sau. Totusi nu pot sa nu observ lipsa cronica a rezultatelor acestui proiect, hai sa-l intitulam "specia umana". In momentul in care de veacuri doar un procent infim, nu din totalul masei bipede ci din multimea celor angajati pe o traiectorie spirituala, reusesc sa comunice cu El ceva e putred. Sa ne amintim de episodul Noe, marele reset. Esec total, lumea a evoluat pe acelasi fagas chiar pornind cu un "bagaj genetic-spiritual" sanatos. In momentul in care intr-o clasa de elevi doar unul promoveaza si ala cu nota 5 e clar ca ori materialul uman e foarte precar si implicit stacheta e mult prea sus ridicata. Profesorul care in cazul de fata este si Creator ar trebui sa ia loc la planseta de proiectare si sa reanalizeze designul acestei creaturi.
    E debusolant pt mine faptul ca in "Facerea" aproape ca nu se spune o vorba despre viatza fericita a protoparintilor de dupa facere pana la cadere. Caderea in pacat apare atat de instantanee si inevitabila. Cum ar fi aratat lumea, Sfanta Scriptura daca nu ar fi existat caderea? Cate pagini ar fi avut Scriptura daca vorba lui Cioran: "Adam si Eva ar fi fost fericiti si ne-ar fi scutit de existenta istoriei".
    Inteleg ca in acea lume paradisiaca comunicare cu El era extrem de facila. Si ca totul a devenit atat de greu ca urmare a caderii. Totusi El poate TOTUL inclusiv o iertare plenara care sa nu lase cicatrici. De ce nu a facut-o? De ce a preferat izgonirea protoparintilor. De ce nu l-a iertat plenar pe Lucifer? De ce nu a corectat designul in momentul in care Lucifer a cazut? Omenirea asa cum e ea plamadita si supusa consecintelor caderii nu are absolut nici o sansa de reabilitare in asamblul ei.
    Pururi vor fi cei cativa 1% cel mult care vor avea privilegiul de a-L regasi cu pretul moritificarii a tot ceea ce este "lumesc" in vietile lor. Cu alte cuvinte, in mod paradoxal, negarea lumescului din noi e singura carare (stramta) care poate reface drumul pana la El.
    Si noi restul, gloata de copii neputinciosi cum vom putea parcurge drumul asta? Mie unul mi se pare ca regulile jocului sint mult prea aspre.
    lou a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Păgînismul cel nou":

    Corina Negreanu a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Păgînismul cel nou":

    Lou:
    răspunsul meu rămîne același.




    lou:
    Am recitit replica dvs fara insa a gasi vreun raspuns. Rezumand: El care poate face TOTUL de ce nu a putut ierta plenar, fara a fi nevoie sa platim "factura" consecintelor neascultarii? De ce nu a remediat problemele de design la primele simptome ale dezastrului (caderea lui Lucifer). Lucifer era inger ca atare era o creatura superioara omului si tot a cazut. Ce putea El astepta de la Adam si Eva? De ce dupa marele reset (episodul Noe) nu A intreprins nimic pt a corecta inclinatia implicita si intrinseca a creaturii catre decadere?
    Daca nu aveti aceste raspunsuri incercati sa ne prezentati pozitia Sfintilor Parinti vizavi de acest subiect, pentru ca sa va spun un secret: tare multi dintre noi nu vom apuca sa parcurgem toata soteriologia absorbiti fiind de zilnica lupta cu "binecuvantatele" constringeri organoleptice(frigul, foamea etc) oferite de pretiosul si extrem de "liberul" nostru arbitru.

    RăspundețiȘtergere
  8. Corina Negreanu a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Păgînismul cel nou":

    Da cine ești dumneata care nu ai curajul să-ți dai numele și să-i ceri socoteală lui Dumnezeu- Creatorului tuturor? Și ce să ierte Dumnezeu plenar- faptul că Lucifer îi întoarce spatele mereu, credeți că Lucifer a căzut așa... și gata...Nu domnule, Lucifer cade mereu pentru că așa vrea și alege el, nu Dumnezeu, și scopul lui este să facă rău și cît mai mult rău din oribila lui invidie pentru Creator și om?
    Că omul nu-și asumă responsabilitatea și pocăința,
    asumarea păcatului?
    Ce să reseteze Dumnezeu, libertatea omului de a alege? Păi ăsta este un paradox și-o inepție imensă.
    Vreți totul din partea altora și-a lui Dumnezeu dar dvs ce vă asumați pentru asta? Ce socoteală dați?Și un premiu bonus din partea lui Dumnezeu pentru că îi reproșați incapabilitatea unei creații după chipul și asemănarea mintii dumneavoastră?...
    Îmi pare rău că mulți dintre aceștia ca dumneata preferă răspunsuri semipreparate a la consum de Dumnezeu de pe bloguri sau din vorbe și nu se mai apleacă asupra studiului efectiv, rămîn la nivelul organoleptic de care să vă spun un secret nici eu nu sunt scutită, motiv pentru care nu am timp să vă fac o întreagă teologie a răului aici(sunt un om care a căutat răspunsuri în cărți și în experiențele de viață dincolo de nevoile concrete și nici nu am timp de pierdut pe internet).
    Pun punct aici discuției fără nici un rost.

    RăspundețiȘtergere
  9. Clasic ortodox: In lipsa de argumente hai sa-i dam cu sfanta manie ortodoxa. Nu-mi mai ramane decat sa pun si eu punct cu rugamintea de a nu va mai mira ca tanara generatie se lasa asa usor sedusa de "valorile" paganismului celui nou si nici macar nu mai aspira la intalnirea cu El considerand-o din start misiune imposibila. Daca vreunul din ei mai temerar incearca urcusul spiritual al vreunei religii da piept cu ideile prefabricate ale dogmei si are de suportat rigorile unei maieutici unilaterale de genul celei expuse de dvs mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  10. ultimul meu răspuns pentru Domnul Lou:

    Parol că intuiam de la început că aici vreți să ajungeți.Începe să vi se zărească umbra anonimatului.
    Din hamacul unei rațiuni autonome(și bănuiesc că știți la ce mă refer cînd spun rațiune autonomă, termen atît de vehiculat în filosofia modernă europeană) jonglați periculos cu opiniile prea personale despre ,,specia umană”, ,,masa de bipezi”, împărțiți procentaje de anateme pe care singur le interpretați-lucrați cu categorii ample peste care aruncați clasări fără nici cel mai mic atribut al nuanțării și vă retrageți în turnul de fildeș al anonimatului, satisfăcut de propria ispravă că ați utilizat o maieutică unilaterală (tocmai dumneavoastra!)de a vă demonstra obsesiv ideea, încă odată, cît de prefabricată este dogma.E mult mai comod mental așa să etichetezi să împarți judecăți din instanța personală.A propos de specia umană și de bipezi de care tot faceți caz, oare răspunsul la diferențierea ontologică a omului de animal vă satisface mai mult pretenția de adevăr imbatabil pe care ni-l toarnă pe gît evoluționismul și darwinismul încă din școală(ce și-au arogat ,,aura” de științe abia din sec. XX servind deplin ideologiile totalitare și otrăvind științific pînă astăzi mințile oamenilor în masă)?
    S-a demonstrat cu argumente imbatabile și bazate explicațiile hiatus-ului diferențierii omului de animal tocmai prin calitatea rațiunii cu care este dotat? Se poate explica satisfăcător rațiunii, fără gogorițe cu aură de știință, nașterea rațiunii la om, într-un anume moment al evoluției, așa de la sine? După care spre ce va evolua, se chiar știe...?Vă spun de pe acum, răspunsul științei este unul doar ipotetic și al supozițiilor dar obraznic de prefabricat.
    Pînă una-alta, la mine pe blog sper să mă pot uimi încă de ce cred eu că e necesar să mă uimesc; și recunosc că mă pot uimi, gata să vă și aprob, dacă aveți dumneavoastră o altă soluție și un alt răspuns argumentat la această seducție tenebrosă a valorilor întunericului,în empatizarea prea lesne cu ,,calea spre moarte” a noii generații.
    Cît privește căutătorii temerari ai Adevărului, fiți convins că nu le stau eu în cale, odată ce sunt temerari, am toată credința că vor ști/ simți unde să se oprească din căutare.Odată ce sunt temerari.
    Ps. Am și eu o rugăminte, să nu vă opriți doar la Cioran, poate mai încercați și Dostoievski.Știu, e un efort dar cine știe,poate merită.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu voia dvs am sa zabovesc asupra catorva aspecte:
    1. Nu ati raspuns (macar citand bucati prefabricate din Sfintii Parinti) la intrebarile puse de un reprezentant al generatiei "debusolate".
    2. Nu pot pricepe nici in ruptul capului ce importanta are identitatea cuiva care se angajeaza intr-o lupta de idei mai ales in acest spatiu virtual. Uite ca doamnei/domnului bobocel care s-a exprimat mai sus nu nu i-ati cerut buletinul. Pen'ce? Simplu, pen'ca parerile ei/lui au fost convenabile. Zau ca nu inteleg cu ce va ajuta sa stiti prin vocea carui purtator de CNP (apropo impotriva CNP-ului nu organizati niscaiva proteste, doar cu cipurile aveti probleme?) se face auzit glasul intunericului (sint convins ca din perspectiva fundamentalista a turmei oilor albe din Hasdeu unul ca mine e considerat aproape demonizat).
    Incercati sa nu luati aceasta disputa ca pe o lupta personala. Incercati sa fiti unealta eficace a Domnului si sa va concentrati pe subiect, pe lupta de idei.
    Asadar: de ce va mira "evlavia" generatiei "pro(sti) (da' multi)" pt Lady Gaga in defavoarea evlaviei la Maica Domnului? in opinia mean raspunsul comporta doua dimensiuni:
    -la nivel social biserica a devenit un organism anchilozat care a pierdut demult contactul cu masele. Din acest punct de vedere ceea ce face Parintele Ciprian in Hasdeu e mai mult decat laudabil dar din pacate e un fenomen extrem de singular.
    -la nivel mistic aceasta distorsionare apare datorita inacesibilitatii traditionale a relatiei nostre cu El. Stacheta e mult prea sus ridicata in raport cu precaritatea materialului uman. Dupa parerea mea e o eroare de design. Nu poti declara priectul "human kind" functional in conditiile in care un procent atat de infinitezimal din masa de bipezi reuseste sa atinga tinta. Si asta nu e o boala e epocii non valorilor in care traim ci e de la Adam incoace.
    3. Spre linistirea dvs am parcurs cam tot tezaurul ortodoxiei: de la Dostoevski la Staniloae, iar sufletul meu a ramas indragostit pe vecie de N. Steinhardt. Asta insa nu ma impiedica sa fiu cutreierat de astfel de intrebari "incomode". Nu asteptam raspunsurile aici pe blogul dvs caci am pierdut speranta gasirii unor raspunsuri linistitoare la aceste intrebari, ma asteptam doar la o deschidere sincera la dialog, la o atitudine mai "open minded" fie ea circumscrisa perimetrului dogmatic al ortodoxiei. Steinhardt a demonstrat cu prisosinta ca acest lucru este posibil.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bobocel se numește Oana Pop și este o prietenă de-a mea.
    A-ți da numele tău este în primul rînd o obligație morală mai ales atunci cînd te angajezi într-un dialog și îi ceri partenerului socoteală, e o chestiune de transparență și o probă de caracter. Să-ți asumi o responsabilitate față de interlocutor. Apreciez să știu cu cine stau de vorbă, și ce stă în spatele întrebărilor.Dar dacă nu se poate, nu se poate.
    Aveți multe prejudecăți, clișee din acestea cu oile albe sau negre și în general despre dogmă sau duhovnicie. De unde știți dumneavoastră taina cu care îi judecă Dumnezeu pe oameni? Inima lor? Și-apoi eu mă bizui pe mila Lui nesfîrșită și pe dragostea Lui nebună pentru om.Prea vă pripiți să judecați învățătura creștină ortodoxă.
    4. Sunt foarte liniștită. Și chiar nu iau nimic personal. Le pun în seama lui Dumnezeu.Puteți să-I puneți cîte întrebări incomode doriți. Și dacă sunt sincere nu doar iscoditoare vor avea un răspuns la momentul potrivit.Chiar încetați să mă citiți dacă vă sunt o piatră de poticnire. Vă felicit lecturile!
    Dacă v-am spus că întrebările dumneavoastră au nevoie de răspunsuri ce necesită sinteze, ați preferat să fiți apodictic și să fiu un caz clasabil.Aveți puțintică răbdare cu oamenii.
    Cît depre subiect, cred că dumneavoastră l-ați deraiat cu întrebările iar eu am avut bună voința să vă răspund cum am putut. Nu mă mai judecați atît de drastic, luați-mă așa cum sunt ca om. Sunt sigur că Hristos ține cont de stacheta fiecăruia.
    Cu bine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Lou:
    Cred că am avut suficientă răbdare cu dumneavoastră. Pînă aici. Paradoxal, îmi faceți instrucția cu ,,legile” agorei,dar sunteți primul care le încalcă, umblînd și cu cioara vopsită.
    A fost suficient să vă suport ipocrizia.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.