miercuri, 10 decembrie 2014

Ce părere aveți?

preluare de la Oameni și demoni


Fiica mea primit ca subiect la testul de religie să comenteze Fericirea a IV-a. Eveniment care mi-a amintit de un comentariu al acestei Fericiri din cartea VIU ESTE DUMNEZEU - catehism ortodox, (Ed. Reîntregirea, 2009, pag.146-147.) pe care vi-l transcriu în continuare:
Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.
În versiunea Sfântului Evanghelist LUCA, Domnul Iisus spune numai:Fericiți voi care flămânziți acum, că vă veți sătura (LUCA 6, 21).Reluând profeția lui ISAIA 49, 10, - nu le va fi nici foame, nici sete -Iisus relevă dreptatea lui Dumnezeu Care, iubind săracii, îi va sătura pe cei ce suferă de foame. 
Iisus, totuși - textul Sfântului Evanghelist Matei o atestă - merge mai departe, răspunzând dinainte celor care îl vor acuza, în zilele noastre, că împinge pe cei nenorociți la resemnare prin făgăduința unei consolări într-o altă lume. El învață: Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, și refuză, în consecință, a se resemna cu suferințele altora. Prea adeseori, oameni ajunși la o vârstă matură, după ce au dobândit o situație confortabilă, o conservă prin diverse compromisuri cu o societate în care domnește nedreptatea și ajung să tragă foloase din aceasta.Astfel a fost totdeauna, spun ei, pentru a se justifica.
Dimpotrivă, sunt fericiți aceia care, păstrând curăția unei adolescențe în care totul apare clar și evident, nu se tem să înfrunte pe cei care subordonează adevărul și dreptatea interesului individului, unui grup sau rațiunii de stat.
Fericiți sunt aceia care împreună cu Zola și Peguy au dovedit nevinovăția lui Dreyfus condamnat, pe nedrept, la închisoare, de către cele mai înalte instanțe de stat! Fericit Martin Luther King care a protestat împotriva nedreptății oprimării negrilor și a cărui voce în zadar s-a încercat să fie adusă la tăcere prin asasinarea lui! Fericit pastorul Niemoeller care a rezistat cu inflexibilitate și cu blândețe contra ferocității hitleriste, în numele Evangheliei. Fericită Maica Tereza din Calcutta care a salvat de la moarte copiii înfometați din India....( autorii catehismului sunt occidentali, asta explică în parte alegerea exemplelor, dar și noi îi putem adăuga aici pe martirii închisorilor comuniste n.n.)

P.S. Ce ziceți, i-l dau fiicei mele să se inspire?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.