joi, 29 decembrie 2011

Sprijin pentru Părintele Efrem Vatopedinul







Sprijin pentru Părintele Efrem


Prieteni şi prietene,
Cutremuraţi şi rămaşi fără grai, noi, ortodocşii de pretutindeni, greci sau nu, am aflat de hotărârea cu totul neîntemeiată a Curţii de Apel din Atena, privind arestul preventiv al Părintelui Stareţ Efrem.
Această evoluţie neaşteptată a evenimentelor ne îndeamnă să semnăm, în semn de dezaprobare a acestei hotărâri şi de susţinere a Părintelui Stareţ Efrem, scrisoarea ataşată şi să facem demersuri pentru semnarea ei de toţi cei care sunt de acord cu conţinutul ei.

Scrisoarea de condamnare a deciziei

Catre: 
Presedintele Republicii Elene 
Primul Ministru al Guvernului Elen 
Procurorul General al Curtii Supreme de Justitie
24 Decembrie 2011
Onoraţi domni,
Dezaprobăm detestabila "crimă" judecătorească care a avut loc la Atena, în 23 Decembrie 2011, împotriva Bisericii şi a persoanei Părintelui Efrem, Stareţul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte.
Ura şi nedreptatea ce caracterizează această hotărâre de arest preventiv a Părintelui Stareţ sunt dovedite de următoarele aspecte:
  1. Momentul hotărârii: ajunul praznicului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.
  2. Desfăşurările impresionante de forţe înarmate ale poliţiei, cu scopul de a bloca ieşirile din Sfântul Munte, în momentul în care avocatul Părintelui Stareţ declarase public intenţia egumenului Efrem de a se prezenta de bunăvoie la Poliţie.
  3. Pedeapsa arestului preventiv se aplică persoanelor care sunt suspectate de tentativă de repetare a delictelor de care sunt acuzate.
  4. La audierea cazului, care a precedat hotărârii, s-a folosit ca "argument" pentru aplicarea pedepsei de arest preventiv faptul că Părintele Stareţ a vizitat recent Rusia, însoţind Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, vizită in care milioane de oameni, inclusiv Preşedintele, Primul ministru şi Procurorul General al Republicii Ruse, s-au închinat la Sfântul Odor.
  5. De mai bine de 3 ani de când se cercetează acest caz, nu a ieşit la iveală nici un element incriminator.
  6. Părintele Stareţ este acuzat de a fi autor moral, în timp ce presupuşii autori direcţi au fost declaraţi nevinovaţi.
  7. În ultimii 3 ani, Părintele Stareţ a călătorit de repetate ori în afara Greciei şi dacă ar fi avut intenţia să se sustragă acţiunii judiciare, ar fi putut să o facă cu uşurinţă.
  8. Personalitatea duhovnicească a Părintelui Stareţ este respectată şi elogiată pe plan internaţional şi constituie un ambasador de seamă al Greciei în străinătate.
  9. Capii, de acum cunoscuţi, ai acestei uneltiri au fost recompensaţi cu fotolii ministeriale şi încearcă cu orice jertfă să demonstreze dreptatea faptele lor perfide.
  10. Grecia este zguduită de scandaluri de proporţii uriaşe, larg cunoscute, care rămân nepedepsite, în vreme ce vinovaţii nu numai că circulă liberi, dar deţin şi demnităţi politice.
Suntem convinşi că această hotărâre este o acţiune politică dirijată, având drept scop ponegrirea Sfântului Munte şi a Bisericii.
Vă solicităm să o revocaţi.
Cu respect,
Descarcati scrisoarea de aici .
Puteţi să o trimiteţi completată la:

alte informatii la:








Despre Părintele Efrem, starețul de la Vatopedu-mănăstire cu cea mai puternică și numeroasă obște din Sfântul Munte, pot spune că este unul dintre cei mai duhovnicești și sporiți părinți  pe care i-am întâlnit în Muntele Athos. O mănăstire plină de viață duhovnicească unde în biserica mare a mănăstirii dar și în zecile de paraclise dintre zidurile ei, curg neîncetat rugăciunile slujbelor liturgice precum și lucrarea duhovnicească a spovedaniei sau sfătuirii  mulțimilor de pelerini  care vin aici,  la cea mai căutată mănăstire athonită.
Nu pot uita masa de prânz din trapeza mănăstirii după săvârșirea Sfintei Liturghii care a durat mai mult de o oră și jumătate, deși cei ce au fost în Sf. Munte știu că aici o masă nu durează mai mult de cincisprezece minute, nu pentru că bucatele au fost multe, ci pentru hrana sufletească pe care ne-a dăruit-o starețul Efrem, care oprea din două în două minute masa cu sunetul clopoțelului ca să ne vorbească zece minute fie din Filocalie, fie tîlcuind Patericul ori Evanghelia. A fost cea mai duhovnicească masă pe care am luat-o vreodată. (părintele C.N.)

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.