luni, 7 mai 2018

Sfinți iconari(II)

În urmă cu 7 ani am postat un material despre sfinții iconari, http://corinanegreanu.blogspot.ro/2011/07/sfinti-iconari.html,  sau despre iconarii despre care știm că  au rămas în Sinaxarele  Bisericii Ortodoxe Universale. Bineînțeles, ca oricărei postări de blog, acesteia i se pot adăuga ,,up-date”-uri sau îmbunătățiri, completări, corectări s.a., pentru că, slavă Domnului, mereu descoperi încă ceva odată cu timpul,  apar informații din alte și variate surse etc... Așa că, postarea respectivă rămâne mereu activă și în completare.

Anul trecut(2017) s-a adăugat în rândul Sfinților Români și Sf. Cuv. Pafnutie Pictorul-zugravul Pârvu Mutu,  prăznuit în data de 7 august.

De pildă, azi,  am găsit un alt sfânt de care nu știam,  Sfântul Martir  Iosif Pictorul(d. 1818), în cartea alcătuită de ieromonahul Benedict Aghioritul ,,Sinaxarul secolelor XIX-XX”, apărută la Ed. Egumenița/2016, p. 193, tradusă de  pr. Victor Manolache.

Sf. Martir Iosif Pictorul este prăznuit în data de 16 aprilie. Se spune despre el că s-a nevoit la Mănăstirea Dionisiu(Sf. Munte Athos) unde s-a îndeletnicit cu pictura. Aici i se păstrează o icoană a Sf. Arhangheli pe catapeteasma catoliconului. Moare prin martiriu,  trădat de frați călugări, chinuit de turci și în cele din urmă ucis prin spânzurare la Constantinopol.

Iar ca adăugire la cunoașterea și recunoașterea Sf. Pahomie Nerehtsky și al ucenicului său,  Irinarh, (aș spune eu  mustrătorul iconarilor leneși și neserioși) prăznuit pe 23 martie, următoarele surse:



https://drevo-info.ru/articles/3396.html

https://azbyka.ru/days/sv-pakhomij-nerekhtskij-sypanovskij-kostromskoj

https://days.pravoslavie.ru/Life/life1072.htm

http://georgievka.cerkov.ru/2015/04/03/paxomij-nerextskij-prepodobnyj/

Святой преподобный Пахомий Нерехтский, ученик Сергия Радонежского.



Se spune în viața Sfântului Pahomie că acesta a pictat icoana Sfintei Treimi pentru biserica mănăstirii pe care a întemeiat-o la Nerehta. Ucenicul acestuia, Irinarh, a pictat mai târziu  chipul sf. Pahomie de la Nerehta. Despre acesta se menționează că a devenit un pictor iconar iscusit și că a pictat chipul Sfântului Pahomie după ce a avut o vedenie în care Sf. Pahomie l-a lovit peste coapse pe Irinarh pentru a-l elibera de duhul desfrânării. Urma lovirii a rămas ca semn ce i s-a văzut toată viața și care adeverea întâlnirea/vedenia cu Sf. Pahomie. Tot în vedenie, sfântul îi cere îi să-i se picteze chipul pentru că Dumnezeu l-a așezat în ceata sfinților Săi. Și tot în viața Sf. Pahomie se relatează o altă minune. Sfântul i se arată și unui iconar rus ce picta o biserică, acesta  fiind leneș și neserios. Iconarul s-a îmbolnăvit subit și fiind pe moarte, Sf. Pahomie intervine, i se arată  cerându-i să se ridice și să nu mai facă asemenea lucruri. Pictorul se tămăduiește și, ascultând mustrarea și îndemnul sfântului ,  și realizează  și încheie o pictură frumoasă. Acestui iconar i se mai arată încă o dată, când acesta pictează chipul Sfântului Pahomie în acea biserică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.