duminică, 2 iunie 2019

O icoană a Injumatatirii Praznicului

Catedrala Sf. Sofia azi
foto Ciprian Negreanu




Marea Catedrală Aghia Sophia din Constantinopol avea ca  hram Înjumătățirea Praznicului, adică sărbătoarea prin excelență a Domnului nostru  Iisus Hristos-Logosul Divin- la 25 de zile de la Paști și 25 de zile până la Rusalii(sau Cincizecime) .
La Înjumătățirea Praznicului S-a suit Iisus  în Ierusalim și a strigat în mijlocul mulțimilor adunate la Templu:,,Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea." (Ioan 7, 37) vorbind despre apa înțelepciunii cuvântului lui Dumnezeu și de apa-darul/harul Duhului Sfânt ce avea să vină.
Iar evreii s-au mirat zicând: ,, De unde știe acesta carte nefiind învățat?"(Ioan 7, 15)
Ei simțeau, intuiau intrigați  de cuvintele Lui o înțelepciune de dincolo de înțelepciunea omenească, a lumii, Sfânta Înțelepciune a lui Dumnezeu. Înțelepciunea Divină-Aghia Sophia, era prăznuită în această zi a Înjumătățirii Praznicului. Una dintre icoanele Înjumătățirii Praznicului este icoana Mântuitorului Copil la 12 ani în Templul din Ierusalim înconjurat de cărturari și preoți, când toți se minunau de calitatea copleșitoare  a înțelepciunii acestui copil. Ea nu putea fi  produsul unui act pur educativ mai ales atât de precoce. Era Însăși Înțelepciunea lui Dumnezeu, care ,,şi-a zidit sieşi casă pe şapte stâlpi" (Pilde 9, 1) și "S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui"(In. 1, 14) (Solomon și Ioan). Toată iconomia lucrării mântuitoare a Fiului se cuprinde în această prăznuire a Înțelepciunii, un hram extraordinar ca întindere, cuprindere și înțelegere. Aproape că devine de neînțeles. Mereu de redescoperit.


S-au împlinit 566 de ani de când a fost sărbătorit pentru ultima oară hramul acestei catedrale. La câteva zile după   prăznuirea  lui în anul 1453,  ziua a 29-a din luna lui mai, aveau să cadă orașul Constantinopol  și Catedrala Aghia Sophia în mâinile turcilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.