vineri, 30 septembrie 2011

Mișcarea Rugul Aprins(1943-1948)


,,Răscumpărați vremea căci zilele sunt rele”(Ef. 5, 16)

Zbuciumatul Secol XX a fost luminat de trei mișcări spirituale marcante în sînul Ortodoxiei românești ce au pregătit intrarea, trecerea și rezistența spirituală prin apocalipsa comunistă și iadul roșu care s-a instalat timp de decenii peste țară. Aceste mișcări au fost asemenea unor ferestre spre Soarele Dreptății-Hristos în întunericul temniței ideologice în care am fost tîrîți și aruncați. Este vorba de Mișcarea de revigorare spirituală și monahală avîndu-l în frunte pe Părintele Ilie Cleopa de la Slatina și mai apoi la Sihăstria, a doua- Mișcarea filocalică de la Sîmbăta de Sus, avîndu-l în centru pe marele duhovnic Arsenie Boca, iar a treia- Mișcarea ,,Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim avîndu-l mentor și organizator pe Ieromonahul Daniil Sandu Tudor despre care ne vorbește atît de clar și de documentat Părintele Mitropolit al Ardealului Antonie Plămădeală. Trebuie să amintim că dînsul a fost membru activ al tuturor celor trei mișcări duhovnicești.
Aproape toți cei care au format nucleul central al Mișcării ,,Rugului Aprins” au fost aruncați în pușcării după 1948 unde, mulți dintre ei și-au pierdut viața. După eliberarea din 1964 a celor rămași în viață, aceștia au dus mai departe împărtășind și altora în calitate de poeți, scriitori, teologi, artiști plastici, oameni de știință, filosofi, monahi, preoți, experiența întîlnirii lor cu Dumnezeu prin taina rugăciunii isihaste învățată la Antim, ca o superioară cale de rezistență umană și sufletească în fața bestialității din pușcăriile comuniste. Mărturia lor, faptele lor, viața lor nădăjduim că sunt precum aluatul ce va dospi în continuare toată frămîntătura.
Mă bucur pentru că am găsit pe You Tobe această conferință a vrednicului de pomenire Înaltul Mitropolit Antonie Plămădeală(1926-2005), pentru că este printre cele mai bine întemeiate și argumentate conferințe, de o acuratețe a nuanțărilor rar întîlnită, un discurs nehazardat și bine echilibrat despre acest fenomen spiritual românesc unic de la Antim. (C.N.)





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.