joi, 4 martie 2010

Politețea grosolană a lui Pavel Coruț față de Hristos Fiul lui Dumnezeu





Nu prea am timp să scriu, să dezvolt idei pe seama acestui subiect ce mi-a stîrnit indignarea (puțin spus), dar care, ,,părerea mea”, e păcat să ne treacă așa ușor pe sub ochii noștri de creștini, chiar și într-un sens mai lărgit confesional.
Într-o dimineață cînd am deschis televizorul, din întîmplare la Pro Tv, în reluarea emisiunii orei fericite a lui Cătălin Măruță, domnul Pavel Coruț, după o piruetă de bune maniere și spectacol de politețe cu ocazia mărțișorului, spre impresionarea tuturor doamnelor,revine însă la același subiect de săptămînile trecute de la OTV, repetînd din nou ca pe-o mantră, că diavolul nu există ci e inveția și fantasmagoria întregii creștinătăți.,,Imbecilizate” de Biserică, după dînsul. ,,Hm... precare cunoștințe, domnule Pavel Coruț, în materie de Demonologie”, îmi spun în gînd.
Bun, nu intru în tărășenia subiectului mediatizat în ce privește jignirile ce i-au fost aduse de Gigi Becali, de care dînsul face caz. Doar că, la o primă vedere, nu suntem atît de lipsiți de inteligență ca să nu sesizăm afrontul puternic, jignirile lui grosolane aduse credinței, Bisericii, și în final întregului neam creștinesc. Trece ca tăvălugul batjocoritor peste să zicem, voievozii sfinți ca Ștefan cel Mare și C. Brîncoveanu, sau teologii români ca Pr. D. Stăniloae, Părintele C. Galeriu, martirii închisorilor comuniste e.t.c., e.t.c... O, da! Pînă și peste femeia creștină, pe care mai întîi a mîngîiat-o cu urări drăgălașe, după care, la finalul emisiunii a calificat-o practic, prin deducția mea din afirmația domniei sale, drept o ,,sălbatică mistică”. Totul împachetat într-un ambalaj politicos și cu pretenție de argument științific. Căci dînsul se autoestimează, autocreditizează prin cele 130 de cărți scrise(de ex., prin calcule matematice precise știe exact momentul sfîrșitului lumii, fără nici o probabilitate matematică). Aroganța cunoașterii(raționale?!...) pe picior de egalitate cu Dumnezeu. Cînd asculți ,,pledoaria” argumentației sale și sistemului de convingeri personale despre Dumnezeu, oferite la ,,pachet” aidoma semipreparatelor pentru minți vulnerabilizate ani în șir de televiziune, ai senzația că asiști la o operație de disecție în care Dumnezeu e mort, cadavru întins pe masă, unde Pavel Coruț îl taie, secționează și ne arată cu aer superior:Ați văzut?Ăsta este Dumnezeu. Însă, cu toată pretenția lui de om de ,,profundă” cultură, de cunoaștere filosofică și de știință universală(și astea îndoielnice...), trădează o precară cunoaștere teologică. Cel puțin asupra unui serios Tratat de Demonologie, nu cred că s-a aplecat vreodată.
Poate, fără a fi deloc potrivită analogia, primul caz ce-mi vine în minte este cel al lui Lev Tolstoi, considerat de Biserica Ortodoxă Rusă ,,mare eretic” și excomunicat din Biserica Pravoslavnică. Dar Tolstoi măcar credea în Hristos ca Fiul lui Dumnezeu și ca a doua Persoană din Treime. În mîntuirea omului prin El.Tolstoi e finuț pe lîngă P.Coruț.
Biserica Ortodoxă anatemizează fie numai opera sau lucrările considerate eretice(vezi cazul lui Teodoret al Cyrului a cărui operă a fost condamnată de al V-lea Sinod Ecumenic), fie și pe însuși personajul propovăduitor al propriilor idei eretice. Se poate întîmpla, în cazul fericit, ca personajul să revină și să accepte cu toată inima învățătura evanghelică propovăduită de Biserică, dar opera să-i rămînă anatemizată. Inclusiv toți cei care urmează această învățătură stricată prin multiplicarea și propagarea ei, sunt scoși în afara Bisericii. Iar ierarhia și preoții sunt direct răspunzători de sufletele celor care fie din știință, fie din neștiință se pierd în urma acestor învățături mincinoase îndepărtate de Adevărul revelat. De aceea, pe parcursul întregii Liturghii, există o sintagmă care se repetă des în rugăciunile de taină ale preotului: ,,Și iartă-ne nouă(preoților) păcatele noastre și păcatele cele din neștiință ale poporului(mirenii, laicatul)”. Gravă mi s-a părut afirmația lui Pavel Coruț din emisiune cum că ar fost felicitat și aprobat chiar și de ,,unii preoți ortodocși”(?! ) pe seama unei cărți publicate. Înțeleg că are discipoli în rîndul preoției ortodoxe. Nu e grav?
Aproape pentru fiecare cuvînt din Crezul nostru stă jertfa a sute de martiri și mucenici mărturisitori.
O măsură oficială promptă a reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române, de ,,salubrizare” mentală, de principiu dogmatic, o delimitare punctuală și clară față de propovăduirile viclene televizate ale lui Pavel Coruț, ar fi binevenită. Altfel, elucubrații de felul acesta își vor găsi mulțime de adepți, și-așa derutați în rîndurile credincioșilor, vulnerabilizați de provocările acestui veac. Este parte din misiunea întregului cler.


Mai jos, fragmentul din emisiunea de la Otv, cînd mă sunaseră pînă și părinții mei, consternați de batjocorirea de către Pavel Coruț a credinței noastre din veacuri păstrată și transmisă :

4 comentarii:

  1. Vai, Corina, ce postare incitanta!
    Daca n-ar fi tragic, subiectul ar fi de-a dreptul amuzant... Doua personalitati accentuate purtandu-si mastile si dandu-se in spectacol. Dar vai! clownii au urcat in masina timpului si s-au intors vreo 1600 de ani, pana in Calcedon in plina disputa monofizita....
    Mi se pare incredibil! Pe de o parte, acest patetic James Bond al paranormalului, cu pretentii de scriitor si om de stiinta si cu aspiratii politice pe deasupra (nu mai stiu daca el, sau alt personaj exponential, Mudava, candida la presedentia Romaniei prin negura anilor '90) in ipostaza lui Eutihie, propovaduind (agresiv si obraznic) cate in luna si-n stele, hulind si smintind. Iar pe de alta parte, chiar si mai incredibil, Gigi Becali, oierul imobiliar, miliardar si parlamentar, patimas si megaloman, joaca admirabil (in esenta) rolul Papei Leon cel Mare. Imi vine sa spun ca si-a castigat, post-factum, dreptul la medalia saguniana.....
    Pentru BOR, un asemenea eveniment ar fi trebuit sa reprezinte intr-adevar, un semnal de alarma si prilejul unor binevenite clarificari dogmatice si, de ce nu?, prilejul unor actiuni concrete. [Chiar asa, in zilele noastre se mai practica anatema? Desi, s-ar putea ca omul sa nu fie nici macar botezat... ]. Iata ca in paralel cu atmosfera paradisiaca ilustrata de propriul trust media, dar tot in eter, se intampla lucruri de-a dreptul demonice care se cer infruntate. Diavolul (care totusi se pare ca exista, nu-i asa? :-) ) se caracterizeaza printr-o mare capacitate de metaformozare, este mult mai versatil si adaptabil, astfel ca in plin boom al tehnologiei informatiei, e greu de crezut ca persista sa existe in lume sub forma de balaur. De aceea cred ca cei care (trebuie sa) il cauta si sa se lupte cu el, daca vor sa-l rapuna trebuie sa lase sulita si sa se innarmeze cu alte arme.
    Ma iarta, te rog. M-am intins din nou la vorba/scris si am inceput sa divaghez. Inchei, urandu-ne tuturor sa ne pastram in stare de trezvie, pentru ca iata, "atacurile energetice" sunt la tot pasul si la tot postul (TV).

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e primul nici ultimul prost care se expune ridicolului, afisandu-si ingnoranta, dincolo de cati ii imparatasesc parerile sau le acordă credit, crescând audienta la emisiuni care promoveaza si impun ca si valori mediocritati ce se afirmă prin discreditarea adevaratelor valori din orice domeniu ar fi.
    Atentatul lui la adresa Bisericii este de doi bani. Nu cred ca prin ceea ce a vorbit sau face, a compromis in vreun fel imaginea Bisericii, sau a celor din biserica, fie femei, fie barbati. Nu a incetat sa existe Biserica, nici diavolul. Poate ii va da o”dulce sarutare” candva drept rasplata de ”bun slujitor”. Au fost si inaintea lui multi asemenea. Au murit, va muri si acesta. Raman insa in memorie si in vesnicie ”Ștefan cel Mare și C. Brîncoveanu, sau teologii români ca Pr. D. Stăniloae, Părintele C. Galeriu, martirii închisorilor comuniste e.t.c., e.t.c... ”.
    Noi crestinii nu suntem din lumea aceasta. Noi am ajuns crestini parasind lumea si cele ale ei, dar continuand sa ne ducem traiul in această lume. Lumea insa nu are cum sa ne aprecieze. E absurd. Asupra acestui lucru ne-a avertizat Domnul. El a venit cu ceva si mai rupt si strain de lumea aceasta. Ne-a chemat sa ne iubim vrajmasii, lasand dragostea ca si masura a vredniciei crestinesti si singura izbanda spre mantuire: ”Crestinul n-are vrajmasi, ci toti sunt pentru el frati, facuti de Dumnezeu- rataciti sau care si-au gasit calea, insa oricum , frati”. Mitropolitul Antonie de Suroj
    Biserica nu se impune, nu face uz de ostentatie. Ea poate fi marturisita asa cum a facut-o Hristos, si cum au urmat această mărturisire prin însasi viata lor toti sfintii. Jertfelnic, cu dragoste pentru oameni, pana la moarte. Asteptand rasplata de la Domnul, nu de la oameni.
    Singurul efort pe care trebuie sa-l facem este sa fim adevarati crestini prin traire si slujire. De la preot pana la copil. Aceasta fiind singura si adevarata marturisire a lui Hristos si a Bisericii. Atat in mijlocul Bisericii cat si in lume. Adevarata masura a marturisirii sa ne fie dragostea pentru Dumnezeu si pentru oameni. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragă Horia,
    eu nu am vrut să-i calific nici pe Gigi Becali nici pe Pavel Coruț. Mi se pare grav, ca preot ortodox să aderi la ,,principiile” lui P.Coruț. Înseamnă că acei preoți nu mai sunt ortodocși, că au căzut din credință.Adică, dacă pentru P.Coruț Hristos, Taina Întrupării, Jertfa nu există,chiar le blasfemiază, cum mai poți sluji tu la Sf. Liturghie unde prin mîinile tale ,,Se sfărîmă și se împarte Mielul lui Dumnezeu, Cel ce se sfărîmă și nu se desparte, iar Cel ce se mănîncă pururea și niciodată nu se sfîrșește, ci pe cei ce se împărtățesc îi sfințește...” acceptînd prolificele teorii coruțiene.
    Ce învățătură de dreaptă credință mai dai oamenilor în predici și cateheze?Cum mai spovedești oameni sau săvîrșești Tainele? În numele cui?
    Acesta era mesajul meu principal din articol.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim:
    Ca, creștin ce nu sunt din ,,lumea aceasta”, mă doare că l-ați calificat pe P.Coruț ca fiind ,,prost”, iar Hristos nu asta ne învață în Sf. Evanghelie.Pentru că Lui trebuie să-I urmăm ca model de viață.E imposibil să nu sesizezi, că niciodată Domnul nu a vorbit sau a rostit așa despre nimeni.Cît despre atentatul la Biserică, să știți că nu e nevoie de o bombă vizibilă, ci de o picătură chinezească.Eu nu vorbesc de ostentația Bisericii, nici de lipsa de dragoste creștinească(o, bine ar fi s-o dobîndim!)ați citit greșit cele scrise de mine. Vi se par cumva ostentative Sfintele Sinoade Ecumenice? Sau clarificările dogmatice?
    În rest, aveți dreptate: Așa să ne ajute Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.