marți, 9 aprilie 2019

Cer Nou/Dana Mușat Toma/aprilie 2019/Cluj Napoca


fotografii: Ovidiu Murariu








Cer nou
Să ieșim la lumină
înainte de căderea nopților fără stele
ținându-ne de mână
până ne-or crește aripi
iar povara nemaiîntâmplată
se va roti spre amurg
privind Mirele purtător de cununi
cu brațe întinse a iertare
pentru călcătorii de viață
și semne
de capete plecate 
atunci soarele va țâșni 
pe un cer plin de cuvinte zburătoare
prin lumina
din noi.”
(Dana Mușat Toma)


Acesta este rezumatul succint al întregului demers vizual de care ne bucurăm  astăzi, aici,  în această biserică, formulat poetic de iconarul, zugravul de biserici și artistul plastic  Dana Mușat Toma, prin cele 47 de exponate ce alcătuiesc o generoasă expoziție personală.
De fiecare dată când pereții acestui spațiu-îmi place să îl numesc multifuncțional- se împodobesc temporar cu lucrările  unei noi expoziții, vă mărturisesc că  am sentimentul unei noi izbânzi întru Frumos și îmi aduc aminte de  Icosul al 7-lea din Acatistul de mulțumire: Slavă lui Dumnezeu pentru toate  al Sf. Ier. Mc.  Trifon Boris Petrovici:
,,Cu pogorârea Sfântului Tău Duh, Tu luminezi şi faci să rodească arta pictorilor, inspiraţia poeţilor, gândirea savanţilor. Cu puterea cunoaşterii de sus pătrund ei legile Tale, luminându-ne adâncul înţelepciunii Tale de Ziditor. Lucrările lor şi fără de voie Te mărturisesc: O, cât eşti de mare în operele lor, cât eşti de mare în omul pe care Tu L-ai făcut!”
Arta, fie ea profană, fie religioasă, îndeplinește mai multe funcții, dar, în ultima vreme, cel puțin pentru mine,  esteticul  din arta  care slujește gradual-  mai puțin sau mai intens- Frumuseții mântuitoare, are trei roluri principale: primul rol- tămăduitor, al doilea rol educativ- de subțiere, de șlefuire și cizelare a sufletului, și în sfârșit al treilea rol- de împărtășire și completare a ceva ce (îmi) lipsește. Avem cu toții nevoie de frumusețe pentru a  ne tămădui sufletele de urâțirea cotidiană(și a patimilor noastre)  pe care o ,,servim” vrând-nevrând la ordinea zilei și care tinde să ne mutileze fără scrupule, uneori insesizabil, umanitatea.
Ne aflam în perioada Postului Mare, a Păresimilor, când așteptăm, primenindu-ne și înnoindu-ne sufletele- în ton cu primăvara de-afară,  apropierea cu bucurie de marea taină a Învierii Domnului, ca văpaia venită de Sus să ne aprindă făclia sufletului ca să putem învia și noi astfel cu Hristos, prin Hristos în Hristos. Frumusețea înnoirii veșmântului vegetal al naturii  ne încântă ochii  pentru încă o dată cu fiecare chip de floare, de mugur, de copac înflorit, sau prin cântecul păsărilor, dar oricât ne-am dori, știm cu durere, că e o frumusețe ce ,,se va trece” repede și că realitatea frumuseții materiale devine astfel o realitate iluzorie. Nichifor Crainic numea frumusețea  lumii sensibile un palid ecou materializat al frumuseții divine.  Dana Mușat  Toma, cu  delicatețe, prin lucrările în acuarelă și tuș, prin tehnici mixte, prin icoanele  expuse aici, ne transmută această nostalgie spre un alt interval existențial proxim, intermediar, ne propune o întoarcere a ochiului nostru interior spre o altă frumusețe inteligibilă, netrecătoare, inefabilă, a cerului nepământesc, spre universul angelic dionisian;  a naturii esențelor pure și nealterate de moarte prin urâciunea păcatului: lumea îngerilor, a cerului nou mult așteptat, când toate vor deveni desăvârșite față de cum au fost în Zilele Facerii când toate erau (doar) bune/frumoase, la desăvârșirea lor în Ziua a Opta a Împărăției.
Cu gândul la versul macedovskian ,,voind să uit că sunt din lume, voiesc să cred că sunt din cer”, Dana e atrasă și simte că trebuie să exploreze și să exploateze cu arta și talentul său  domeniul acesta al frumuseții  ,,sociologiei” angelice. Nu știu cum face, cum surprinde în dinamica și în ipostazele lor uluitoare  câte un înger pe care  reușește să ni-l facă și nouă: sol, mesager, călăuzitor, luminator, slujitor.

Câteva cuvinte despre artistul plastic și iconograful Dana Mușat Toma

A văzut pentru prima oară lumina zilei pe 3 septembrie la Brăila în anul 1976.
1999- este licențiată a Facultății de Teologie Ortodoxă(U.B.B.), secția Patrimoniu Cultural
2003-este licențiată a Universității de Artă și Design, Cluj Napoca, secția Pictură Monumentală
2007-este absolventă a Programului de Studii Postuniversitare de Master, Universitatea  de Artă și Design/Cluj Napoca, secția Pictură
2005-membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Cluj-Bistrița-Zalău având 
numeroase lucrări de grafică, acuarelă, pictură în frescă și icoane  în colecții particulare
din țară și din străinătate.
2014- este autorizată  pictor bisericesc de Departamentul de Pictură  Bisericească al Patriarhiei Ortodoxe Române.
Este căsătorită cu pictorul Ciprian Mihai Toma și au împreună o fetiță de 15 ani.
Lucrări monumentale realizate:
-Pictură monumentală – tehnica frescă – Biserica Parohiei „Întâmpinarea Domnului”, Cluj-Napoca, 2009-2019
-Pictura în frescă, Aghiazmatarul Bisericii cu hramul Tuturor Sfinților, Cetatea Fetei, Florești, jud. Cluj, 2014(lucrare personală)
-Pictura iconostasului Parohiei Ortodoxe Soporu de Câmpie, jud. Cluj 2012-2013
-Pictura în frescă- Biserica Mănăstirii Jacul Românesc, jud. Mureș 2002-2004, 2007
-Pictură monumentală –frescă și secco- Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Cugir, jud. Alba,2005-2006
-Pictura monumentală –tehnica a secco- Capela Liceului de Chimie Industrială,  Târnăveni, 2001
Ieri am făcut un calcul și socoteala anilor a ieșit uluitoare. Pot spune că ne cunoaștem de aproape un sfert de veac. Știu cum s-a format, avem cam același eșafod cultural/spiritual și duhovnicesc. Ne-am împărtășit împreună din cărțile bune apărute dupa `89, sub influența conferințelor și a serilor duhovnicești din acei primi ani de postcomunism de entuziasm și redescoperire a tainelor credinței prin marii oameni duhovnicești pe care am avut bucuria să îi cunoaștem în carne și oase, prin drumurile noastre comune ca pelerini la mănăstiri. A fost frumos. Lucrul acesta se simte în urzeala-,,background”-ul fiecărei lucrări. Apreciez foarte mult că nu se limitează la copierea celor vechi sau la perfecționarea tehnicilor de pictură, ci și creează. E vizionară. Îi mulțumesc pentru prietenie și pentru că pot să mă împărtășesc cu lucrul mâinilor, inimii și priceperii ei.
Indubitabil Dana a primit har, această misiune de la Dumnezeu de a da culoare lumii, căci după cum o știu, face parte din categoria artiștilor mistuiți de pasiunea, de vocația picturii. Și nu-și risipește harul, căci Dana pictează mereu.  Trece flexibil de la munca istovitoare de pe schelă, de la frescă la pictura de șevalet, la icoana pe lemn, la  schițe s.a... Ca un sportiv de performanță se antrenează mereu, deși nu îi este simplu pentru ca Dana este și soție și mamă. Se vede  limpede cum această pasiune și-o întreține prin exercițiu permanent. E tenace, iar tenacitatea aceasta și perseverența au făcut din ea un pictor deplin, trecut prin toate vămile  înălțimilor  profesionale-vocației artistice  secondată cum vedem și pasiunea de a scrie  poezie.  E vizibil că determinarea ei e mai mult decât  o pură muncă de creație artistică.
Mulțumesc, Dana, pentru că ai răspuns afirmativ invitației noastre de a expune la Biserica Misionară a Studenților, mulțumim  tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment și au dat o mâna de ajutor sau l-au facilitat, în special soțului Danei, Ciprian Toma, cel care i-a fost și îi este alături, mulțumesc mult părintelui Bogdan Ivanov pentru onoarea și cinstea prilejuită de a fi cu noi și de a lua parte la acest praznic de deschidere a expoziției ,,Cer Nou” și de a ne rosti un cuvânt, pr. Ciprian Negreanu, vechilor și bunilor prieteni precum și tuturor celor de față care  au dat curs invitației  și chemării noastre.

Încheiere
Declar deschisă această expoziție, lucrările sunt bine să fie văzute și revăzute, observate cu atenție. Se va putea vizita zilnic până la Praznicul Învierii Domnului. Cu vânzare pentru doritori.
Nădăjduiesc ca privind aceste picturi  să plecăm la casele noastre mai îmbunătățiți, mai atenți la taina slujitorilor, cu gândul la îngerii noștri păzitori, invocându-le mai des ajutorul, mai conștienți de prezențele lor discrete. Să ne contagiem cu această grație și gingășie prinsă și cuprinsă în minunatele lucrări pe care, Dana, iată, ne-a oferit prilejul să le putem privi și admira direct.

Vă mulțumesc încă o dată tuturor!

curator Corina Maria Negreanu
la 6 aprilie 2019


Cuprindere
Îngerul pentru Cer Nou
acuarelă de Dana Mușat Toma 30x40 cm/2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.