duminică, 13 septembrie 2015

Manierismul sadic al educației(?) de dragul show-ului cu orice preț

preluare de pe internet



Despre controversata expoziție ,,Our Body: Universul interior”  s-a auzit deja.  Iat-o poposită din iulie (a.c.)până în octombrie la Cluj Napoca, în parcarea  unui mall cu aflux  uman mare și relativ  constant. Controversele pe marginea ei au ajutat-o stârnind curiozitatea vizitatorilor,  astfel că  motivarea  impresarială utilitaristă a devenit de-o persuasiune  ,,îndreptățită”.
Ambalată în ,,cele mai bune intenții”  și argumentată ,,raționalist” ca fiind extrem de re-pliată în plan educativ, preventiv medical și profilactic, expoziția se recomanndă  a oferi ,,o călătorie” vizual-științifică în universul corpului uman ,,fascinantă”, uzând de  veridica(cu orice preț!) autenticitate  a exponatelor, ele fiind în fapt cadavrele și organele reale  a 200 de oameni, cauciucate prin tehnici ce depășesc cu mult împăierile și mumificările Egiptului Antic.  Și dacă  tot aduc aminte de mumificările antice săvârșite cu scopul venerării/idolatrizării  corpurilor distinselor personalități antice, Creștinismul  a adus o contribuție  avansată  în istoria omenirii ,,reglând”astfel  cel mai corect raportul dintre suflet și trup, trupul căpătând o valoare covârșitoare în taina mântuirii. Prin trup, ca vas ales,  harul divin se manifestă și devine lucrativ. În consecință,  nu poate fi aruncat în derizoriu, sau în banalitate, sau, în  bestializare fie ea mascată de ,,manierismul  științific”.  Cine dintre cei care au citit ,,Rotonda plopilor aprinși” nu-și aduce aminte de lecția de etică și a ,,rânduielii”  de comportament cu(,) cadavrele pe care profesorul V. Papilian  o ținea în sala de disecții studenților săi...
Iată că, în zilele noastre, minciuna parcă mai întotdeauna împrumută masca adevărului și binele adevărat este amestecat/contaminat  cu răul intenționat, profitând de vulnerabilizarea discernământului și de câmpul îngustat al  conștiinței omului fără profunzimi,  ori ,,specializat” pe o  anumită fațetă, fie prea superficială  ori prea singulară a vieții.
În cazul ,,Our body”,  știința,  frizând pusee mengheliene cu bisturiuri manierist-maniacale(extrem de scrupuloase),  calcă cu bocanci murdari în picioare tainele vieții și respectul demnității ființei omenești oricare ar fi fost aceasta.  Sfindând -evident- orice regulă de bio-etică. Însă nu e nu numai acesta.
Cu ce stare pleci din expoziție?
preluare de pe internet

Pentru că, dincolo de principiile religioase ignorate în ce privește înhumarea rămășițelor pământești, sau că se manevrează cadavrele  acelor oameni  în numele educației și culturalizării anatomice și fiziologice a maselor umane,  mesajul subliminal al expoziției este unul care mai degrabă, în opinia mea,  stârnește  imaginația individuală (și colectivă) de natură psihopată și sociopată.  Transările și eviscerările respective au un puternic impact asupra psihicului, negativ. Stimulează obișnuința vizuală cu  agresarea  corpului omenesc, cu  o cruzime obsesivă și-o anumită violență fie ea doar simbolică(deși e în fapt!)  erijate în  acte și forme  de ,,mai bună cunoaștere a organismului uman”.  E chiar necesar să mergem atât de departe? Sigur că poți să te uimești văzând perfecțiunea cu care a fost creat trupul uman, modul lui de funcționare și relaționare în plan biologic, cu ,,arta” perfectă a sfârtecării lui,  dar nu poți da slavă lui Dumnezeu pentru  ceea ce ai văzut. Rămâne pe retină memorată o formă de barbarizare extrem de meschin-aparent-inofensivă. Cum lucrează în psihicul fiecăruia și ce roade dă?

Ipostaza umilitoare în care au ajuns acele trupuri tranșate de bisturiuri și freze performante, trupuri  de oameni care au avut la un moment dat viață și sentimente, este una minimalistă, redusă la nivel de automatisme și mecanică robotică, smulgând rădăcinile iconice ale acelor făpturi, indiferent cine ar fi fost ele, la un moment dat, pe această planetă albastră. Cultul idolatru al științei sau impostura ce caută beneficii pecuniare cu orice preț, pare că ignoră, azi, adevărata evoluție și bună așezare a omenirii, odată cu câștigarea  cu preț de sânge a Drepturilor Omului. Amintesc aici destinul tragic al Saartjiei Baartman- Venus Hotentota, o victimă sud-africană exploatată în viață pentru corpul ei de ,,rasa superioară”, în numele banului și al științei fără inimă. Regretatul președinte Nelson Mandela, om al lui Dumnezeu, sensibil la suferință și nedreptate,  a reabilitat postmortem(după două secole ) cinstirea de care n-a avut parte în viață și  statutul uman al acestei femei sud africane, recuperându-i rămășițele pământești și îngropându-le, așa cum se cădea, în pământul natal. Dacă mai există sensibilitate și empatie umană, așa să se întâmple și cu făpturile din macabra expoziție,,Our Body”.
Corina Negreanu
imagine cu piatra funerară a Saartjiei Baartman preluată de pe internet

 Un film dur dar care merită văzut, măcar ca un simplu exercițiu de respect:Saartjie Baartman`s Story. 






Citiți și:

http://www.culturavietii.ro/2015/09/09/expozitia-our-body-cadavre-umane-revine-in-romania-protest/

http://radiorenasterea.ro/nuditate-eviscerata/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.