După ce am văzut Ierusalimul- oraș de munte cu un relief foarte auster și foarte tensionat din toate punctele de vedere, dar de o o frumusețe intrinsecă unică, am înțeles mai bine de ce a trebuit să fie răstignit prin vicleană condamnare la moarte Fiul Lui Dumnezeu, tocmai aici. Iar în Galileea -zonă mai blajină, liniștită, primitoare și frumoasă ca așezare, am înțeles mai bine de ce Hristos a petrecut mai mult timp acolo, de acolo i-a ales pe Apostoli. Tot acolo, în Galileea, a predicat și a învățat și a săvîrșit o mulțime de mari minuni. De ce Samaria era o altfel de regiune evitată de evrei și totuși Hristos alege să treacă prin ea, de ce a fost și Muntele Ispitirilor și toate celelalte. Sunt locuri care rămîn în memorie și poartă o amprentă sfîntă.
Personal, cel mai bine m-am simțit:
-pe Muntele Fericirilor, o platformă pe care o copiază așezarea Reginei Maria de la Balcic- grădini exotice minunate cu panoramă la Marea Neagră. Aici este o vedere largă, calmă, liniștitoare, contemplativă spre Marea Galileei, de un pitoresc ce conduce inevitabil mintea spre altă lume, smulsă de nivelul senzorial și senzual a naturii. Cu aproape două milenii în urmă aici Hristos rostea Fericirile și Predica de pe Munte. Nu putea fi un alt loc decît acesta...
- a urmat Taborul pe aceeași linie pacifistă și profund contemplativă. Muntele Taborului seamănă cu cupola/ bolta unei catedrale bizantine; frumoasă vedere și un așezămînt cu maici românce foarte îmbunătățite duhovnicește.
-la Marea Tiberiadei sau Galileei, la malul căreia au stat atâtea mulțimi de oameni în jurul Mîntuitorului ascultându-l când le vorbea, unde s-au întîmplat marea parte din minunile înfăptuite de El printre care înmulțirea celor doi pești și 5 pîini. Memorie vie a acelor timpuri și fapte e păstrată de duhul naturii, un loc în largul căreia lași apele să-ți curețe adîncurile inconștientului...
-la Biserica Rusească închinată Sfintei Maria Magdalena unde se află moaștele Sfintei Elisabeta(sora ultimei țarine) și a companioanei sale Varvara. Moaștele lor sunt întregi.
-la casa-peștera Sfintei Elisabeta și a lui Zaharia, unde a stat și Maica Domnului trei luni.
Este un loc mai retras aflat la periferia Ierusalimului.
-la Mănăstirea rusească a Înălțării Domnului din Ierusalim de pe Muntele Eleonului, cu clopotnița înaltă care domină întregul Ierusalim și unde se află locul celei de-a doua găsiri a Capului Sf. Ioan Botezătorul și piatra pe care a stat în genunchi Maica Domnului cînd privea cum se înalță la Cer Iisus Hristos Fiul Lui Dumnezeu.
-la Așezămîntul românesc din Ierihon(Palestina), socotit a fi cel mai vechi oraș din lume de cca 7000 de ani.
-la Hozeva.
-la Biserica Sf. Mormînt.
Au mai rămas atâtea nevăzute...
Țara frumoasei Galilea

rodnică și bogată

culturi

Marea Galileii
,,ape numesc ce nu pot numi...”(D. Turcea)

Marea Galileii și locul unde altă dată Iisus stătea cu Sf. Apostoli și cu mulțimile de oameni


Muntele Tabor

Minunatul Tabor, ca o cupolă bizantină
vedere de pe Tabor, în față se vede orașul Nazareth

tot vedere de pe blîndul Tabor
pe Muntele Fericirilor, cel mai plăcut loc din Galileea și Țara Sfîntă; cred că după platforma aceasta cu vedere spre Marea Tiberiadei, Regina Maria a gîndit grădinile cu vedere panoramică spre Marea Neagră de la Balcic(Bulgaria)

vechiul baptisteriu de piatră în formă de cruce de la Capernaum

Iordanul cel binecuvîntat
apele blînde și pline de pește ale Iordanului, ape binecuvîntate, cu multe alte viețuitoare printre care nurci și nagîți

un rămas bun de la Mărea Tiberiadă și Galilea

spre Samaria

Samaria pe unde a trecut Hristos nu fără rost.

Muntele Ispitirilor așezămînt ortodox în Palestina
Așezămîntul din Pustia Hozevei, unde a stat Sf. Pr. Ilie și unde s-a nevoit sfîntul român Ioan Iacov Hozevitul a căror moaște sunt aici întregi; un pustiu unde la început de noiembrie aveam senzația după ecoul ciripitului păsărelelor în ochiul de vegetație din jurul mănăstirii săpate în stăncă că este Săptămîna Mare și vin Paștile; că e primăvara;pe acest drum am avut privilegiu să o întîlnesc pe Maica Siluana Vlad.
Ierusalim

Anca și în spate cimitirul din Valea lui Iosafat

Valea lui Iosafat, chiparoși
Biserica Mormîntului Maicii Domnului de unde s-a înălțat Maica Domnului la cer; aici ne-a vorbit Părintele român Anatolie

piatra mormîntului Maicii Domnului

Biserica Rusească a Sfintei Maria Magdalena de pe muntele Măslinilor, un loc foarte frumos unde se află moaștele întregi ale Sfintei Elisabeta(sora ultimei țarine) și a companioanei sale Varvara, împreună cu multe alte moaște printre care și ale Sf. Maria Magdalena.
Un loc plin de har din miezul Ierusalimului.

piatra de pe care S-a Înălțat Domnul Iisus Hristos la Cer(locul aparține acum musulmanilor)

curmal roditor

Biserica Nașterii Domnului Iisus Hristos din Betleem (Palestina)

vechi mozaic bizantin păstrat în Biserica Nașterii Domnului Iisus Hristos din vremea Sf. Împărați Constantin și mama sa Elena
locul unde S-a născut Domnul nostru Isus Hristos, stea de argint dăruită de domnitorul Moldovei -Vasile Lupu

Betleem(Palestina)

Grota Sf. Lazăr cel înviat din morți a patra zi (Betleem, Palestina)
intrarea noastră pe drumul Calvarului prin Poarta Florilor sau Poarta lui Irod

piatra de tortură în care a fost ținut Hristos cu picioarele în temniță în noaptea dinaintea Supliciului
tipul de joc al soldaților romani prin care au jucat și au tras la sorți Cămașa lui Hristos; piatra se află în Biserica catolică din Curtea Consistoriului unde a fost biciuit, torturat și judecat Hristos de către Pilat din Pont


așa arată azi Calea Crucii sau Drumul Calvarului; azi un calval băzărit.

stâlpul din afara Bisericii Sf. Mormînt care a crăpat cînd a venit Sf. Lumină prin el arzînd ca o torță atunci cînd ortodocșii nu au fost lăsați să slujească la slujba Învierii ci au fost nevoiți să stea afară la porțile închise ale Bisericii rugîndu-se.

aici este locul unde s-a aflat Sfînta Cruce,în vremea Sf. Împărătese Elena,
undeva la subsolul Bisericii Sf. Mormînt

Piatra Ungerii cea binemirositoare

călugăr grec de la Sf. Mormînt, cel care spunea tuturor:,,Vista!”(repede!...); se intra în anticamera Îngerilor și apoi în Sf. Mormînt; aici am stat într-o noapte împreună cu un grup de ruși la Sf. Liturghie.
pelerinajul nostru încheiat în piațeta din fața Sf. Mormînt
Au fost și multe alte locuri pe care nu le-am mai menționat .
Îmi cer scuze pentru eventualele greșeli de exprimare și scriere, sunt cam obosită, nu știu de ce.
Această postare o dedic Andreei Hopîrtean cu nădejdea să îi transmit ,,un pic” din ceea ce am văzut acolo. Nu știu dacă am izbutit.