
duminică, 21 martie 2010
marți, 16 martie 2010
Eveniment editorial

Pentru generaţia ‘46, Valeriu Anania rămâne un mit şi o enigmă. Mai întâi ca reprezentare idealizată a rezistenţei prin cuvânt, apoi prin gestul neobişnuit de-şi dărâma singur statuia ce crescuse ameninţător în conştiinţa colectivă.N-a lăsat politica să-l ia aşa cum este şi să-l folosească după bunul ei plac. A sfidat-o, inventându-şi o altă poveste, din care au dispărut larma străzii şi vuietul tribunei. Nu şi gândul răzvrătit, întors în lumea tăcerii şi a credinţei, ca izvor de iubire şi de cunoaştere. În paginile cărţii, numele lui, scris sau nu, e prezent ca un principiu de afirmare şi de atitudine a omului faţă de sine însuşi. Când adevărul e memorie şi istoria totalitate, bucuria împlinirii trecutului se face pe sine mesagerul unei vieţi pentru care gloria şi jertfa stau pe acelaşi piedestal. (AUREL SASU) sursa: http://www.edituraeikon.ro/lansari-evenimente.php?idE=18 Și pentru ca joi, 18 martie, Înaltul Bartolomeu Anania împlinește 89 de primăveri, îi doresc din toată inima ,,Mulți Ani întru Hristos!” |
vineri, 12 martie 2010
Seară de poezie creștină cu Părintele și scriitorul Ioan Pintea la Cluj Napoca
Astăzi, 16 martie 2010, ora 18:30, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Sala Nicoale Iorga, va avea loc întâlnirea publicului cu poezia creştină, un eveniment inedit avându-l invitat pe părintele scriitor Ioan Pintea.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români- filiala Cluj- Napoca. Seara de dezbatere “Poezia creştină: o provocare?” va continua cu o prezentare a cărţii “Primejdia mărturisirii-Convorbirile de la Rohia”, de Ioan Pintea şi Nicoale Steinhardt, Editura Polirom, 2009, seria de autor N.Steinhardt, apărută în coeditare cu Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia. Academicianul Eugen Simion scria despre această carte că este “o carte vie, plină de farmecul inteligenţei şi al sincerităţii… Este o carte-document care, împreună cu Jurnalul fericirii…, arată un destin de intelectual român în lupta cu “păcătoşenia” lui lumească şi cu aspiraţia sa de a se “înduhovnici” prin Hristos.” Scriitorul părinte Ioan Pintea ne spune despre această seară de poezie creştină, în exclusivitate pentru Agenţiadecarte.ro: “Intenţionez să fac câteva lecturi din mari poeţi ai lumii – Pound, Saba, Kavafis etc. – şi de ce nu, Baudelaire (aţi auzit vocea Psalmistului din poezia Binecuvântare?!), Rimbaud (ştiţi că poetul acesta damnat are una dintre cele mai uimitoare revelaţii despre Har?!);dar şi din Voiculescu, Pasternak, Rilke, Eliot.Unii dintre ei sunt poeţi de limită, poeţi mai mult sau mai puţin exemplari pentru “clişeul” propus, poeţi mai mult sau mai puţin luminoşi, dar care, asemenea lui Michaux, au avut la un moment dat o stare de iluminare; una singură poate, care prin mijlocirea harului , ”dat din partea casei” (cum spune Philip Yancey), au fost plasaţi, instantaneu, mai rapid decât alţi “evlavioşi”, lângă tronul Tatălui. Mă interesează, în mod paradoxal, descoperirea lui Dumnezeu, a sacrului, acolo unde, mi se spune mereu şi insistent, că nu e prezent.”

luni, 8 martie 2010
vineri, 5 martie 2010
Sfînta Cruce
joi, 4 martie 2010
Politețea grosolană a lui Pavel Coruț față de Hristos Fiul lui Dumnezeu
miercuri, 3 martie 2010
Seară duhovnicească: In Memoriam Părintele Teofil Părăian
.jpg)
luni, 1 martie 2010
Părintelui Teofil Părăianu (n. 3 martie 1929 - m. 29 octombrie 2009)
E-aşa de trist să cugeti că-ntr-o zi,
Poate chiar mâine, pomii de pe-alee
Cînt ca privighetorile oarbe.
Nu știu, eu sorb cîntecul sau el mă soarbe.
Atît de sus ne-nalțăm cîteodată...
Sufletu-mi arde de-o flacără înfricoșată.
Ca rugul din care a vorbit Dumnezeu,
așa arde sufletul meu.
Cred în zîne, în sfinți și minuni ;
prieteni, nu-mi împletiți cununi.
Cîntecul e-n mine ca-n voi tăcerea ;
îi bănuiesc uneori puterea,
însă nu știu nimic și mă-nchin smerit
îngerului lîngă mine ivit.
Fă-mă să cînt despre oameni și suferinți,
șoptesc cu buzele reci, fierbinți,
despre săraci, despre copii și foame...
Și-n mijlocul cereștii mele spaime,
întrezăresc cuvintele de foc,
cu care-ar trebui să creez lumea, s-o pun la loc.
Apoi rămîn singură. Nu știu nici eu
de ce mi-a vorbit din stufișul aprins Dumnezeu.