Mi-a căzut în mâini o carte foarte interesantă scrisă de un pădurar, care, atras de anumite ,,minuni” naturale întâmplate într-o pădure, a început un studiu temeinic de cercetare și de observare foarte atentă a pădurilor, cu precădere având o atenție specială îndreptată asupra descifrării comportamentului copacilor seculari, concluziile acestor observații și cercetări fiind de-a dreptul uluitoare. El se numește Peter Wohllebeb și a pus bazele unui proiect ecologic prin care protejează și poartă de grijă pădurii seculare Eifel din Germania. Cartea scrisă este așadar ,,o declarație de dragoste făcută pădurii".
Copacii sunt asemenea ființelor vii care devin mai puternice atunci când traiesc în comunități, după reguli respectate cu o rânduială fără cusur. Pădurarul a observat că, copacii pot avea și ei dureri, au sentimente, se iubesc și se îngrijesc unii pe alții prin faptul că își trimit substanțe nutritive prin rădăcini, de la cel puternic/sănătos la cel fragilizat de anumiți factori, uneori contribuie în grup ajutându-l pe cel vulnerabilizat să supraviețuiască. Copacii pădurii comunică între ei printr-un limbaj al pădurii pe care Peter Wohlleben l-a descifrat într-o bună măsură, de la freamătul și trosnetul ramurilor adică printr-o gamă de sunete pe care și le transmit unii altora, la limbajul olfactiv prin care își semnalizează spontan până la mari distanțe mesaje rapide de avertizare de pericol. De pildă, dacă un stejar e tăiat acesta emană rapid un odorizant către ceilalți, iar acestia la rândul lor degajă o substanță odorizantă de stres și de pericol general schimbând/ tensionând ,,aerul” pădurii, ca formă de apărare. Războaiele pe care le duc sunt demne și drepte. Cum spuneam stejarii, sunt foarte bine ,,citibili”. Iar alții când sunt atacați de insecte produc substante amare cum e tanina sau salicina(în cazul sălcilor) pentru a îndepărta insectele dăunătoare. Copacii pădurii se iubesc, știu să traiască frumos unii cu alții căci nu își trimit unii altora ramuri dușmănoase prin care să își optureze obraznic unii altora spațiul. Ei cresc într-o armonie perfectă, cei bătrâni, cei tineri împreună cu adulții responsabili și de unii și de ceilalți. La vremea potrivită îsi trimit miresme și semințe folosindu-se de adieri vânt și de mediul prielnic, adică fac dragoste. Copacii mame au grijă de puieți pe care îî protejează.
Autorul remarcă faptul că (,) copacii au memorie, o capacitate de regenerare aproape inexplicabilă, și asemenea oamenilor, odată cu bătrânețea fac riduri.
Pădurea e mai mult decât un ecosistem viu, ea predă multe lecții morale și de coexistență speciei umane dacă aceasta, în goana ei egoistă de exploatare și profit, mai are capacitate, mai deține senzori, intelect sensibilitate pentru a învăța de la natură(de la care individul ar avea încă foarte multe lecții de învățat) cum să traiască în armonie cosmică. Copacul este un model exemplar de comportament statornic, disciplină și de onoare.
Înainte de a intra într-o pădure, gândiți-vă că e un spațiu solemn și drept, de-a dreptul sacru. Nu-i spulberați armonia cu delirul drujbelor sau cu dejecții, muzică, grătare si prăjeli care să vă satisfacă niște nevoi grobiene. Pentru că, totul, totul are o notă de plată dureroasă încă din viața aceasta ca un blestem pe generații. Mai mult decât atât, la Judecată copacii vor fi martorii mărturisitori de față după cum spune Psalmistul: ,,Atunci se vor bucura toți copacii pădurii de fața Domnului, că vine, vine să judece pământul” (Ps. 95, 12)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.