duminică, 21 iunie 2009

Gânduri de vacanţă



Putem spune că ne aflăm în plină vară, vacanţa pentru cei mici a venit, sesiunea de vară pentru studenţi e pe sfârşite. Cum să nu te bucuri, mai ales când eşti copil sau tânăr de acest anotimp?De vacanţă... De prieteni sau de noi prietenii ce se leagă... Vara, e un anotimp parcă destinat camaraderiei sau împrietenirii, frumuseţii ce se naşte între oameni.
Dacă Ascor-ul Cluj Napoca are o realizare frumoasă şi cu un rezultat bun și evidențiat în domeniul diverselor sale activităţi, acela ar fi  organizarea taberelor de vară pentru copii.
Un grup de voluntari ,,ascorişti" se preocupă de bunul mers şi buna desfăşurare a acestor proiecte creştine, spre folosul (mai ales duhovnicesc) copiilor ce participă în tabere. Chiar şi al părinţilor.
Dacă în vara lui 2005, părintele Aris Metrakos din S.U.A., în parteneriat cu Mitropolia Clujului prin A.S.C.O.R filiala Cluj, venea să iniţieze în acest proiect, şi, timid, s-a dat curs primei tabere creştin-ortodoxe pentru copii şi tineri aflați până la vârsta majoratului, iată că azi putem vorbi de o adevărată extindere a proiectului, prin organizarea a trei tabere de vară, pe diferenţă de vârstă, în care copiii participanți se simt minunat şi revin de fiecare dată cu interes deosebit. Cererea a fost atât de mare încât s-a ajuns la această formulă de extindere. Ba încă, nu mare ne-a fost mirarea ca, la dorința prudentă a părinţilor pentru participarea copiii dânşilor într-o tabără de vară mai ,,cuminte", deşi unii creștini nepracticanţi, au fost iniţiaţi ei înșiși de către proprii copii, atunci când aceştia au revenit în familie, în deprinderi de rugăciune înainte de masă, post, participat la slujbele bisericeşti, cateheze şi bune maniere creştine. Acum vin la biserică duminica sau când le este cu putinţă peste săptămână, împreună cu copiii lor. În felul acesta a dat roadă, în unele familii, sămânţa binelui.
Nu pot să nu remarc căldura şi voluntariatul desăvârşit al lui Sorin Câlea, ex-preşedinte de Ascor, care ajută în continuare la activitățile taberelor. Chiar a iniţiat anul trecut prima grădiniţă creştin-ortodoxă din Cluj Napoca cu binecuvântarea Înaltului Mitropolit Bartolomeu. Sau, veleitatea şi pasiunea vocaţională pentru activităţi creştine destinate celor mici şi adolescenţilor de care dă dovadă Radu Copil, precum mulţi alţi tineri sufletişti fără de care nu s-ar fi putut pune pe picioare astfel de proiecte. Nădăjduiesc ca într-o bună zi, aceşti oameni virtuoşi, să dea curs deschiderii unei şcoli creştin-ortodoxe.
Deşi părintele Ciprian Negreanu nu a putut fi prezent decât în puţine rânduri, întotdeauna a existat un părinte, de obicei tânăr şi cu drag de copii, care să-i îndrume şi să le fie călăuză spirituală.
Eu însămi am participat în câteva din aceste tabere şi pot spune că au fost prilej de mare bucurie de fiecare dată şi am rămas cu amintiri deosebit de plăcute. M-am întors mult mai bogată sufleteşte chiar dacă  iniţial am fost mai sceptică în ceea ce priveşte rezultatul spiritual scontat al acestui gen de activităţi. Dar mi-am spulberat orice îndoială. Iar Ilinca noastră, ce să mai spun, e tare dornică de animaţia taberei.
Programul lui Radu Copil(parcă şi numele îl predispune către vocaţia sa pentru cei mici), pentru această vară se găseşte la http://raducopil.ascorcluj.ro/tabere/





una dintre distracţiile curajoase



cu bunul nostru prieten, părintele Aris Metrakos, după o expediţie prin pădure



un program artistic pregătit pentru Prea Sfinţitul Vasile Someşanul
la vizita Sa; un moment mult aşteptat de copii






Radu Copil şi Sorin Câlea, sufletul şi creierul taberelor...




din animaţia serii



momentul  de final, al
oferirii diplomelor de merit



la plecarea Prea Sfinţitului Vasile