sâmbătă, 16 martie 2019

Continuarea Paginilor de Jurnal ale  Nicoletei Pălimaru (II) legate de memoria  distinsului nostru arhiereu Bartolomeu Anania, publicate în numărul lunii martie al Revistei Renașterea, a.c.
Amintesc că  pe 18 martie 1921 se năștea la Glavile jud.  Vâlcea Înaltul Mitropolit  Bartolomeu Anania, trecut la cele veșnice pe 31 ianuarie 2011.
Veșnica lui pomenire!
(fotografia e preluată de pe internet)

13 ianuarie 1993
Cu mama la Văratec, la părintele [Bartolomeu Anania]. Îi cer binecuvântare pentru înscrierea la Facultatea de Teologie. Mi-o dă din suflet. „E nevoie să fie și fete în Teologie”. Discuții despre atelierul biblic, cărți, reviste. Observ sprinteneala duhovnicească a părintelui Anania, rânduiala de pe birou, corespondența, atelierul biblic, icoana Sfintei Paraschiva, la care are evlavie.

februarie
 Aflăm că părintele Anania va fi ales Arhiepiscop al Clujului…

20 aprilie – a treia zi de Paști
Cu părinții și frații la Cluj, la părintele Anania, acum Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. Poartă engolpion la gât, fapt ce nu-l împiedică să se poarte cu naturalețe. Va trebui să mă obișnuiesc să-i spun Înalt Prea Sfințite Părinte. Îl aud prima oară predicând în catedrală. Solemn. „Drumul spre Emaus”. Îmi scriu idei din predică. Rețin sintagma: „li s-au deschis ochii”. Părintele face distincția între Hristos istoric și Hristos euharistic.
Stăm la palat la Părintele. Văd toate camerele. Prânzim și cinăm împreună (mâncare pregătită de maica Galineea și de mama), compar în minte palatul de la Văratec și cel de la Cluj. Locuirea… „După închisoare, m-am trezit din palat în palat”, a spus părintele Anania.

21 aprilie
Îl ajutăm pe părintele să amenajeze spațiul. Eu mă ocup de cărți. Seara, la biroul lui, părintele îmi dă să citesc – în premieră – studiul său „Poezia de inspirație creștină” (De la Eminescu la Nichita Stănescu, V. Voiculescu, Ana Blandiana, Ioan Alexandru ș.a.), apoi discutăm pe text. Sunt emoționată că stau la biroul lui.

2 mai
La mănăstirea Neamț, masa „de despărțire” cu / de părintele Anania. Suntem câteva familii, apropiații părintelui. La masă, discuție comparativă între ,,Moartea căprioarei” și moartea lui Hristos. Părintele Anania accentuează Jertfa și Învierea.
Pe alee, îmi dă revista ,,Renașterea”. Pare abătut. Îmi spune că „de-acum mă așteaptă o grea răspundere”. Am în față simultan doi oameni: părintele Anania și Arhiepiscopul Clujului.
Ne despărțim de părintele. Nicu îl va conduce la Cluj.

20 iunie
Cu mama la Cluj, la părintele Anania. Îi împărtășesc gândul de a da admitere la Cluj, la Teologie. Mă binecuvintează și-mi spune: „Să fii pregătită!”. Știu că sunt multe discipline. Servim masa împreună. Muzică de Gheorghe Zamfir.

29 august
Cluj. Am ascultat a treia predică a IPS Bartolomeu, despre tânărul bogat și nemângâiat.
Idei :
Ziua de azi este închinată postului și meditației prin figura Sfântului Ioan Botezătorul. El era aspru cu sine și cu ceilalți. Sf. Ioan avea revelația pe măsură ce se apropia de Iisus. El sfătuia, boteza, mustra.
A conduce cu sabia, cu ciomagul sau cu spiritul.
„În credința creștină nu există tragedie. Mare bucurie se face în cer când dreptul moare ca un drept”.
„Când spui adevărul adevărat, pregătește-te de suferință”.
Există puterea laică și puterea lui Dumnezeu.
„David a fost mustrat de profetul Natan și s-a pocăit” (Ps. 50).
„În sec. IV, Sf. Ioan Gură de Aur l-a mustrat pe Bazileul Bizanțului”.
Problema catolicilor
„Maria Tereza a trimis să se ardă mănăstirile din Transilvania”.   
„Carol I a fost catolic”.
„Mitropolitul Ghenadie a părăsit scaunul și a murit în surghiun la Căldărușani”.
„Carol al II-lea a apropiat-o pe Elena Lupescu și a alungat-o pe soția sa”.
„Gurie a murit în surghiun din cauza lui, la Cernica”.
Predicile IPS Bartolomeu ating cam toate palierele umane: social, cultural, istoric și teologic.
Vorbește într-un limbaj accesibil atât oamenilor intelectuali, cât și celor mai puțin cultivați, dar care au credință.
Important e să primești drept, în credință, mesajul credinței.

31 august
Cu mama la Cluj la părintele Anania. La masă − servită în farfurii frumoase, tacâmuri argintate; supă de pui, ostropel cu mămăliguță, pregătite de maica Galineea−, părintele ne pune muzică de Wagner, Bach, Franck.
Discutăm despre cărți, teologie − urmează admiterea −, probleme de administrație „care nu sunt ușoare”, revista „Renașterea”.

5 septembrie
La Cluj, cu mama, la părintele Anania. Servim masa împreună.

14 septembrie
Idei din predica IPS Bartolomeu la Sărbătoarea Sfintei Cruci.
1. Înălțarea Sfintei Cruci este, de fapt, înălțarea omului prin suferință.
2. Viața aceasta este o arvună, o anticameră a vieții veșnice.
3. Există suferința asumată, iar omul trebuie să-i atribuie un sens prin cruce.
După Sf. Liturghie, IPS Bartolomeu a făcut grevă în fața clădirii de pe Avram Iancu, pentru cedarea unui imobil ce aparține românilor. Totul a durat o oră. IPS a refuzat să stea pe scaun. „Greva se face în picioare și fără hrană”, a precizat IPS Bartolomeu. Nu l-am văzut niciodată pe părintele făcând grevă și fiind atât de hotărât și cu atâta demnitate.

3 octombrie
Cu mama la palat, la părintele Anania. Servim masa împreună. Discuții despre teologie, în special despre pr. Dumitru Stăniloae.

5 octombrie
Trecerea la cele veșnice a părintelui Dumitru Stăniloae.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.