O abatere din drum pe la Mănastirea de maici Suroti unde se află mormîntul Sfîntului Paisie Aghioritul; chiparoșii, dragii chiparoși.
croaziera la Aghion Oros
după ce vaporul Fotis a pornit, de nu știu unde,întotdeauna, apar pescăruși îndrăzneți care iau din măinile oamenilor biscuiți sau orice aliment cu care aceștia îi îmbie și însoțesc în zbor vaporul cu pelerini pe întreg parcursul traseului
vîrful Athon
plaja de la Ouranopolis,măslini și albastru de Grecia
reflexii de safir,cer, ape peste care îți vine să pășești.Ce ne trebuie?
Să nu avem îndoială, ci credință vie.
Să nu avem îndoială, ci credință vie.
ceramică și stil
leandrii înfrumusețează cu consecvență șoselele Greciei
Salonicul văzut de pe autostradă, un oraș mediteranean al constrastelor modernitate/istorie paleocreștină unde am avut cinstea de a vedea și de a sta în fața unor icoane ce te lasă fără grai, Maica Domnului de la Acheiropoietos(sec. XIV), Rotunda Sf. Gheorghe, Aghia Sophia, Aghia Aikaterini și multe, multe alte monumente bizantine de o frumusețe desăvîrșită
Biserica Sf. Dimitrie, o bijuterie
foto: Corina Negreanu
Ps. și pe fugă: Mulțumesc mult celor care mi-au scris mesaje, m-am întors din Grecia și mă aștepta o cutie postală plină de mesaje, unele mai triste( chiar tragice) și altele mai bune. Îmi cer iertare că mă aflu între două plecări și nu vă pot răspunde la fiecare în parte, pentru că nu am timpul disponibil. M-a întristat vestea morții Ioanei, fetița bolnavă de cancer ce nu a putut fi salvată.Dumnezeu s-o odihneacă în locul acela unde e odihna și frumusețea ce nu se mai trece! M-am bucurat de Impresiile stambule ale Elenei Dulgheru și de numărul revistei Rost dedicat unei mari prințese ajunse monahii, Ileana, pe care eu o îndrăgesc foarte mult(îl recomand cu toată căldura și îl felicit pe Claudiu Tărziu pentru o asemenea ,,surpriză”). Recunosc că mi-a priit Grecia, ca o oază, un respiro de normalitate după unele mîhniri și oboseala strănse pe pămînt românesc în ultima vreme. Nu am mai postat nimic nici despre zilele bizantine clujene. Au rămas așa pentru că, în calitate de gazdă a celor mai multe acțiuni ale acestui festival, socotesc că ceea ce a fost mai frumos și folositor, au fost acele momente de împreună- muncă, de emulație, de schimburi de păreri și meștesug avîndu-l alăturea, pictînd/muncind cot la cot, pe domnul profesor Grigore Popescu. Nu atît rezultatul final, cît atmosfera de lucru și ambianța creată au contat din punctul meu de vedere cel mai mult. În rest, cuvintele multe despre icoana bizantină, atitudinile artistice mai țîfnoase și unele reacții/interpretări/obiecții pe care eu nu le pot înțelege, creștinește vorbind, nu mai contează. Să tacă cuvintele noastre și să vorbească icoanele pe care le pictăm!
Am plecat în Grecia cu o singură carte care mi-a fost un real medicament,cu un efect terapeutic pentru starea în care mă aflam, cu răspuns la întrebările mele,cea a pictorului Horea Paștină: ,,Ascult și privesc”. Mă bucur că Editura Reîntregirea, atentă, a scos această carte bună, pentru ceea ce însemnă condiția intelectualului și a artistului creștin în lumea actuală sau, despre cum să răzbați și să rămîi cu sufletul curat în sufocarea generală a cotidianului ,ca în înghesuiala dintr-un tramvai.Căci în viață, asemeni spațiului dintr-un tramvai, ideologic și apoi rudimentar, așa se face că, unora nu le ajunge spațiul lor vital, încep să te înghesuie și să te calce pe picioare îmboldindu-te, sufocîndu-te în cele din urmă.Nu încap ei de tine și nici tu nu mai încapi de ei.
Mi-a fost suficient să deschid aseară televizorul ca sa văd cum se pregătește viitorul țării și tristul prezent. Am coborît rapid din starea de grație pe care îmi dau seama că deși mă strădui să o țin cu dinții, tot e greu să o păstrez.Voi mai lipsi de pe net căci mama mea e bolnavă și voi pleca din Cluj.Vă sărut și Doamne ajută!
ROST: Prinţesa călugăriţă
Numărul 88 al revistei ROST, pe luna iunie, îi este dedicat Alteţei Sale Ileana, principesa călugărită sub numele de maica Alexandra.
“Dintre toţi membrii Familiei Regale române, ai acelei dinastii de Hohenzollern – Sigmaringen împământenite şi devenită de-o-fiinţă cu Neamul Românesc, Ileana, făcând parte din a treia generaţie de Hohenzollerni români, şi prima generaţie născută pe pământul ţării, a fost poate principesa care s-a bucurat de cea mai mare simpatie printre cei din generaţia şi vremea sa. Hlamida regească nu a îndepărtat-o de oamenii obişnuiţi în mijlocul cărora se simţea atât de bine şi care la rându-le o înţelegeau şi o puteau iubi. Dintre surorile ei, principesa Elisabeta, devenită regină a Greciei, şi principesa Mărioara, devenită regină a Iugoslaviei, Ileana a fost singura numită de toţi cu un apelativ care aminteşte de vremuri mai îndepărtate: Domniţa Ileana. Aşa i s-a spus şi după căsătoria care a făcut-o arhiducesă de Austria, şi pe vremea când devenise „doamna Issărescu”, ba chiar şi atunci când, în1990, a făcut o scurtă vizită în ţară, cu chipul monahal pe care îl purta, şi cu care a adormit întru Domnul, ca maica Alexandra” – scrie Daniel Focşa.
Alte articole pe care vă recomand să nu le rataţi: „Creştinul. Revoluţionar sau mărturisitor?”, de Pr. Marcel Răduţ Selişte, “Ortodoxia Occidentală şi tentaţia filetismului”, de Alexandru Racu, “Complexul Voievodal în lirica lui Eminescu”, de Const. Miu, “Religia, parte integrantă a culturii europene”, de Pr. Dr. Radu Ilaş, “Ontologia cunoaşterii religioase”, de Constantin Mihai, şi “Războiul sfânt contra bolşevismului”, de Daniel Focşa.
Revista ROST pe iunie este disponibilă numai în varianta print. Vedeţi aicide unde o puteţi procura.sursa:http://c-tarziu.blogspot.com/2010/06/rost-printesa-calugarita.html
Ioana a plecat dintre noi pentru totdeauna.
Pentru sufletul luminos care-mi zâmbeşte dintr-o fotografie făcută anul trecut, înainte de suferinţa prin care a trebuit să treacă şi care i-a măcinat trupuşorul ei de copil, vreau să cred că undeva, dincolo de lumea noastră vizibilă, există cu adevărat o casă a îngerilor. Pentru că, dacă această casă există, atunci cu singuranţă Ioana are acolo un loc numai al ei. Fără plângere, fără întristare.
În scurta lui trecere pe pământ, un copil ne-a învăţat să fim solidari, deci mai buni, ne-a reamitit cât de fragilă e viaţa, că fiecare clipă e, poate, ultima şi-ar trebui s-o trăim frumos, fără sincope, fără absenţe din vieţile celor care ne sunt aproape, să le arătăm în fiecare zi cât de mult şi în ce fel minunat fiecare dintre ei contează pentru noi.
Acum opt ani, pe când Ioana abia se năştea, Alina, prietena mea, a descoperit într-un pasaj rutier din Sibiu, un fragment din Gabriel Garcia Marquez, poemul său testament.
Atunci l-am învăţat pe de rost şi apoi l-am dăruit de câteva ori. O mai fac o dată.
Drum bun, Ioana, oriunde te-ai afla!
“Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că nu sunt decât o paiaţă de cârpă şi mi-ar oferi o bucată de viaţă, fără îndoială că n-aş spune tot ceea ce gândesc, dar m-aş gândi la tot ceea ce spun. Aş aprecia valoarea lucrurilor, nu pentru ceea ce valorează, ci pentru ceea ce ele înseamnă cu adevărat. Aş dormi puţin, n-aş mai visa deloc, căci prin fiecare minut când închidem ochii pierdem 60 de secunde de lumină. Aş merge când ceilalţi se opresc, m-aş trezi când alţii dorm. Aş asculta când alţii vorbesc, şi aş savura o îngheţată bună de ciocolată. “Aş trăi ca îndrăgostit de dragoste”.
Dacă Dumnezeu mi-ar oferi încă o bucăţică de viaţă, m-aş îmbrăca simplu, aş cădea în genunchi în faţa soarelui, lăsându-mi goale corpul şi sufletul. Dumnezeule, daca aş avea o inimă, mi-aş scrie ura pe gheaţă şi aş aştepta primele raze de soare. Cu un vis de Van Gogh aş picta pe stele un poem de Benedetti şi i-aş oferi lunii un cântec de Serrat. Aş stropi trandafirii cu lacrimile mele pentru a simţi durerea spinilor şi sărutul roşu al petalelor. Dumnezeule, dacă aş avea o bucata de viaţă… n-aş lăsa să treacă nicio zi fără să le spun celor pe care îi iubesc cât de mult îi iubesc. Aş convinge fiecare bărbat şi fiecare femeie că ei sunt preferaţii mei şi as trăi ca îndrăgostit de dragoste. Aş demonstra oamenilor cât se înşeală crezând că încetează să se îndrăgostească îmbătrânind, fără să ştie că încep să îmbătrânească atunci când încetează să se îndrăgostească! I-aş da aripi unui copil, dar l-aş lăsa să-nveţe singur să zboare.
“Când mă vor pune în cutie… “
I-aş învăţa pe bătrâni că moartea nu vine o dată cu bătrâneţea, ci cu uitarea. Am învăţat atât de mult de la voi, oamenilor! Am învăţat că toata lumea vrea să trăiască pe culmi, fără să ştie că adevarata fericire constă în felul în care escaladezi muntele. Am învăţat că atunci când nou-născutul strânge pentru prima dată în pumnul lui mic degetul tatălui, îl cucereşte pentru totdeauna. Am învăţat că un om nu are dreptul să-l privească pe un altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice. E adevărat că multe am putut învăţa de la voi, dar nu vor folosi la mare lucru, deoarece, când mă vor pune în această cutie, vai, voi fi mort.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.