duminică, 23 iunie 2024

 Cincizecime


,,Curcubeul, sărutul cerului cu  pământul".
Photo: Dana Lupșa





sâmbătă, 22 iunie 2024

Clarități despre Pr. Arsenie Boca 
Pr. prof. Vasile Vlad


 

vineri, 21 iunie 2024

,,Ce e COPILĂRIA?

Copilăria e un câmp cu flori
Gingaşe şi atât de parfumate,
Ce-şi spală frunzele cu rouă-n zori
Şi sunt, de vântul serii, legănate.

Copilăria-i dulcea melodie
Pe care mierlele o fredonează,
E minunatul tril de ciocârlie,
Ce se aude-n codru, la amiază.

Copilăria-i cartea cu poveşti,
Cu feţi-frumoşi şi zâne ilustrată,
Pe care cu plăcere o citeşti
Şi-ai vrea să nu se termine vreodată!"

Final de An Școlar la Muzeul Satului- Școala ,,Teofil"







marți, 18 iunie 2024

 Dimineața mă trezesc și încerc să verific

cu ajutorul unui binoclu de teatru

ce steag flutură desupra orașului meu

Negru alb sau cenușiu ca frica

Dacă orașul meu a fost cucerit

dacă încă se mai apără sau îi roagă

pe învingători să manifeste înțelegere

 sau poartă doliu

 după cîteva secunde

de nememorie

 sau poate eu însumi

sînt acel steag doar că nu reușesc

să-l văd, așa cum nu se vede

propria inimă“ (Steagul/Adam Zagajewski )

ihttps://www.observatorcultural.ro/articol/poezia-poloneza-a-noului-val-adam-zagajewski-si-julian-kornhauser/



sâmbătă, 15 iunie 2024

 Semn 1.

de Nichita Stănescu

Plutea o floare de tei

în lăuntrul unei gândiri abstracte
deşertul se umpluse cu lei
şi de plante.
Un tânăr metal transparent
subţire ca lama tăioasă
tăia orizonturi curbate şi lent
despărţea privirea de ochi
cuvântul, de idee,
raza, de stea
pe când plutea o floare de tei
în launtrul unei gândiri abstracte.


Sursa photo:Wikipedia

marți, 11 iunie 2024


"Eu ştiu că cei mai mulţi dintre voi sunt foarte alarmaţi de întărirea neaşteptată a propagandei antireligioase şi că sunteţi mâhniţi. Nu vă tulburaţi, nu vă tulburaţi! Lucrurile acestea nu au cum să vă atingă. 

Şi să ştiţi, şi să credeţi că mica turmă a lui Hristos este de neînvins, ei nu are ce-i face nimeni, ea nu se teme de nimic, fiindcă ştie şi păzeşte totdeauna marile cuvinte ale lui Hristos: Voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui." Sf. Luca al Crimeii

 Dansul Puterii

(n.n. vrajba vieții noastre)

,,Lozincile sunt cel mai ușor de înghițit."

,,Ăștia sunt modelele, cei care știu să fie liniștiți.  Avem nevoie de liniște, nu de spaimă, nu de supunere, nu de frică, ci de o liniște interioară ..."

Ștefan Câlția



luni, 10 iunie 2024

 

Literatură versus cărți de dezvoltare personală


,,Mie personal literatura, cel puțin, mi se pare mult mai didactică și mai instructivă decât toate cărțile în care autorii îți spun direct ce să simți și ce să faci ca să trăiești mai bine, să fii fericit. Pentru că aceia sunt de fapt niște doctori șarlatani care nu-și dau seama nici ei că sunt defecți. Niște manipulatori cu bune intenții, cel mult. Fiindcă sufletul uman nu e un organ cu care să te joci, despre care să îți dai cu părerea, căruia să îi recomanzi tratamente după ureche, luate de pe Internet. Nimeni nu știe încă ce e acolo, și e un mare risc să îi dai medicamente fără să știi ce efect au. Pentru că asta sunt de fapt cărțile acelea, niște medicamente, niște suplimente alimentare pentru slăbit, îngrășat, întreținut sufletul. Și nu e ok. Evident că toate subiectele cărților motivaționale sunt tentante. Cum să nu dorești să devii cineva mai bun, mai reușit, să îți exploatezi la maximum capacitățile primite de la natură, cum să nu vrei să simți extazul „garantat”? Cum să nu vrei să fii mulțumit cu tine însuți, să îți vindeci rănile, să cunoști succesul, iubirea finală?"

Text integralhttps://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ce-e-mai-bine-de-citit-o-carte-de-dezvoltare-personala-sau-una-de-literatura--1643617.html


 Recurs la gentilețe și eleganță...


Emoție și eleganță! Valsuri vieneze la ceremonia de absolvire de la Liceul Unitarian ”János Zsigmond” din Cluj-Napoca  
https://www.stiridecluj.ro/social/emotie-si-eleganta-valsuri-vieneze-la-ceremonia-de-absolvire-de-la-liceul-unitarian-janos-zsigmond-din-cluj-napoca-video


duminică, 9 iunie 2024

 Veșnica ei pomenire!



Schimonahia Siluana Vlad a trecut la viața veșnică în data de 8 iunie 2021. Necazul este loc de întâlnire cu Dumnezeu, le spunea maica celor care treceau prin încercări.

https://basilica.ro/trei-ani-de-la-trecerea-in-vesnicie-a-schimonahiei-siluana-vlad/





 Vă semnalez o carte- un tom inedit de la Editura Crimca în colaborare cu  Echipa de Design Wincero, Suceava, 2023, tipărită în stilul manuscriptic crimcan dar evident ,,modern", având grafică digitală splendidă.  Ampla lucrare sintetică de cercetare  aparține autorilor Remus Rus și preotul Adrian Cernea, tipărită cu binecuvântarea Î.P.S. Calinic,  Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, prefațată de Preasfințitul Damaschin Dorneanul.

Este o carte de peste 650 de pagini care include toată cunoștința despre Maica Domnului, adică o enciclopedie de texte  puse în rânduială despre tot ce s-a spus până acum și a rămas în scrierile mariologice ale teologilor și ale Sfinților Părinți despre Maica Domnului, cu limpezime dogmatică. 

  8 iunie, o gură luxuriantă de rai verde-albastru la Vața de Sus, schitul Bujoara. 

Căldura amfitrioanelor-Maica Benedicta și Maica Irina rămâne de neuitat. Au așteptat pelerinii osteniți cu plăcinte savuroase și apă rece de izvor, servite la umbra generoasă a doi nuci seculari, alături de prietenoșii patrupezi care le sunt devotați, având în față splendoarea priveliștilor panoramice peste Zarand și Apusenii Metaliferi. Departe de agitația citadină, de lumea dezlănțuită, mai aproape de cer. 

















































Photo:Romina Sopoian, Laviniu și Laurențiu

Pictură Corina Negreanu


Rugăciunea Pr. Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, și astfel, ținând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochiul minții, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre și toate împreună au făcut temnița în care Te ținem bolnav, flămând și fără haină, și așa risipim în deșertăciuni zilele noastre, umiliți și dosădiți până la pământ.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniței în care Te ținem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor și fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino și Te sălășluiește întru noi, împreună cu Tatăl și cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul și mintea noastră rămân pe jos neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârșiți suntem, cât ești de aproape de sufletele noastre și cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viața Ta, lumina și bucuria noastră, slavă Ție. Amin.

Un articol  frumos scris despre Schitul din Cătunul Bujoara găsiți la https://www.formula-as.ro/2021/11/17/bujoara-schitul-din-curtea-cerului/