duminică, 14 februarie 2016

Noi construim Catedrala!


de Clara Râpan
Mesajul tendentios al mass mediei din ultimi ani, si-a atins de curand, un scop precis: oprirea alocarii de fonduri de la bugetul de stat pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului.
Sigur ca parerile pe acest subiect sunt diferite si auzim des in mass media sume care par extrem de mari legate de costurile constructiei catedralei: 100 mil Euro…
Totusi, catedrala aceasta in care tot lovesc unii, nu este mai scumpa decat, spre exemplu, marele Stadion National „Lia Manoliu” (care a costat peste 200 mil Euro): un loc in care eu si probabil multi dintre romani nu vom ajunge niciodata, pentru ca nu ne intereseaza in mod deosebit ceea ce se intampla acolo. Si chiar daca ne-am dori sa vizitam astazi aceast stadion „mai scump decat catedrala”, este inchis…de ISU. Sportul are promotorii si sustinatorii lui, foarte iubiti de mass media, ceea ce a facut ca o astfel de investitie sa fie laudata si promovata ca fiind necesara si binevenita. Sustinatorii constructiei Catedralei se aud foarte rar in mass media si doar in situatia in care e necesara batjocurirea publica a celor care indraznesc sa spuna ceva „de bine” despre acest proiect.
Dar ce inseamna 100 milione euro pentru  Romania ? Din sumele vehiculate de presa, am aflat cu totii ca totalul spagilor din dosarul „Microsoft” au fost… cam cat o catedrala! Sunt publice sumele care reprezinta profit pentru mari companii care se imbogatesc din banutii nostri si din resursele Romaniei: OMV Petrom (petrolul Romaniei), E-on (distributia de gaz si energie electrica), Holzindustrie Schweighofer (prelucratorul lemnului din padurile Romaniei) sau BCR (cea mai profitabila banca din Romania). Oricare dintre aceste mari companii ar putea construi din profitul obtinut in Romania cate o catedrala in fiecare an si tot le-ar mai ramane bani suficienti pentru constructia palatelor actionarilor lor din Germania sau Austria. Si asta inseamna ca nu sunt bani in  Romania  pentru o singura catedrala? Ati auzit vreo mare companie straina dintre cele care fac mari profituri in  Romania  ca sustine macar la modul declarativ constructia catedralei, ca doneaza 1 E pentru activitatile sociale ale bisericii? Toate companiile au dreptul de a redirectiona 20% din profitul urias catre ONG-uri sau activitati sociale, dar sumele acestea raman de obicei tot „in curtea lor” caci isi infiinteaza propriile fundatii ca sa cheltuie banii …eficient (va sunt cunoscute cutiutele de langa casele de marcat de la Lidl sau la Mc Donalds care va indeamna sa faceti o fapta buna prin intermediul fundatiei lor si mai nou, am aflat cu totii ca banii adunati de unele televiziuni pentru victimele da la Colectiv…n-au prea ajuns la victime).
Si daca tot vorbim de „lupul moralist” al zilelor nostre – televiziunile care critica biserica si au mereu cate un subiect „incendiar” despre „afacerile bisericii”- stiti ca cifra de afaceri a ProTV-ului pe 2014 a fost …ceva mai mare decat bugetul pentru catedrala? Stiti ca televiziunile mari din  Romania  au afaceri care insumeaza peste 200 mil euro anual? Sunt cifre publice. Sigur ca profitul lor este ceva mai mic: 3-7 milioane de Euro anual (adica, au un rofit mare si dupa ce au scazut salariile si indemnizatiile foarte mari ale crainicilor si moderatorilor care comenteaza veniturile modeste ale Bisericii). Si televiziunile au, binenteles, fundatiile lor prin care realizeaza …o fapta buna pe an sau diverse campanii prin care strang bani de la altii pentru o cauza nobila si …pentru o buna publicitate, tot dupa regulile economiei de piata. Iar la evenimentele caritabile, dupa un discurs care emotioneaza privitorul pana la lacrimi, orice moderatoare „celebra” se va afisa la luxoasa petrecere mondena – pentru care se cheltuie o buna parte din banii adunati din donatii – purtand o geanta „de firma” care costa cat masa pe 1 saptamana pentru 300 de copii la Valea Plopului si cat vreo 10-20 de mantii arhieresti despre care tocmai a comentat „moralizator” in vreo emisiune de „stiri”.
Daca sunt atatia bani in  tara  asta pentru afaceri extrem de profitabile, pentru pensii speciale foarte mari, chiar nu sunt bani pentru ca noi, ortodocsii platitori de impozite, sa avem o catedrala? Sigur ca nu mai e la moda sa construim ceva pentru „majoritari” din banii statului, totusi, sute de ani s-au jertfit pentru tara si biserica ei stramosi de-ai nostri majoritar ortodocsi; bunicii nostri ortodocsi au fost „majoritari” la Canal, la Gherla, la Aiud si pe fronturile din cel de-al doilea razboi mondial, fratii si copiii nostri „majoritar ortodocsi” au murit in ’89! Macar jertfa inaintasilor nostri sa merite ca generatia aceasta sa construiasca in Bucuresti o catedrala mai mare decat cea pe care au putut-o construi romanii de acum 400 de ani pe cand plateau tribut Imperiului Otoman, iar coruptia functionarilor statului era …probabil tot la nivelul celei de acum. Daca bugetul aloca mari sume de bani pentru constructia de autostrazi si stadioane la standardul vremurilor de astazi, macar sa avem si noi dreptul ca din impozitele platite de o majoritate ortodoxa sa se contruiasca o catedrala care sa spuna despre poporul roman ca „isi iubeste Biserica” si nu se zgarceste sa contruiasca cel mai frumos lacas pentru Dumnezeu! Cum credeti ca ar reactiona evreii din toata lumea daca li s-ar permite sa recontruiasca Templul din Ierusalim? Oare ar batjocori prin mass media pe cei care ar sustine acest proiect? Oare ar blama un intreg popor pentru ca s-ar intoarce la o maretie de acum 2000 de ani, intr-o lume in care vremea constructiilor religioase monumentale a trecut si nu mai e importanta religia unei majoritati? Dar parlamentul si guvernul turc, credeti ca va dezbate prea mult oportunitatea trimiterii de fonduri pentru constructia unei mari moschei in Bucuresti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.