sâmbătă, 17 octombrie 2015

Trei DVD-uri/trei exerciții de reflecție propuse de ARTHOS



Previzualizaţi





1. PREDICA PREASFINȚITULUI LONGHIN

Preasfințitul Longhin (Părintele Mihail Jar) este în centrul unei mișcări duhovnicești importante și vii din Bucovina de Nord, Ucraina. PS Longhin este cunoscut și chiar mediatizat pentru salvarea a sute de copii orfani. Mai puțin căutate la noi sunt predicile sale puternice și revelatoare. Acest DVD redă predica din 7 iunie 2015, o predică ținută în limba română, fiind adăugată și o subtitrare. Filmul este relativ scurt, având aproximativ 20 de minute. Totuși, este un film complex și atent lucrat, imagini deosebite și inedite filmate la Mănăstirea Bănceni pun în lumină substanța cuvintelor unui părinte care a trăit suferința de mic, iar acum nu îi este teamă să mărturisească nici ce s-a întâmplat în comunism, nici ce se întâmplă acum în Ucraina.

Durată: 21 min
Coordonare: Părintele Ciprian Negreanu
Filmare: Alexandru Rădulescu
Montaj: Teofana Mateș
Ghid și translator: Victor Melnic
Subtitrare: Raluca Ghiță și Eliza Purcaru




2. SCHITUL „SFÂNTA XENIA”

Schitul „Sfânta Xenia” este un schit mai puțin cunoscut. Este un schit de maici ce aparține Mănăstirii Bănceni din Ucraina. La acest schit este casa în care se retrage Preasfințitul Longhin (Părintele Mihail Jar). DVD-ul de față vă propune o Liturghie integrală, slujba de hram din 6 iunie 2015, căci și la această dată este prăznuită Sfânta Xenia din Sankt Petersburg. Slujbele se țin de obicei în limba română, dar pentru acest hram slujba a fost atât în română, cât și în rusă, schitul fiind vizitat de numeroși credincioși ucraineni și ruși ce au venit pentru sfat și alinare în contextul dureros al confruntărilor armate. Corul cântă foarte frumos, iar predica ținută de PS Longhin este în rusă, fiind subtitrată în română. Cei din echipa Arthos care au înregistrat slujba au putut vedea oameni lăcrimând, oameni care poate nu au mai fost la biserică. Ei sunt sub greutatea încercării și au venit pentru cuvântul iubitor al PS Longhin care cere împăcare și care le descoperă cauza suferinței: „Am început să suferim, deoarece am început să ne urâm unul pe altul și să nu ne supunem Domnului Dumnezeu”.

Durată: 2 ore și 15 min
Coordonare: Părintele Ciprian Negreanu și Bogdan Herțeg
Filmare și fotografiere: Alexandru Rădulescu
Montaj: Teofana Mateș
Traducere: Victor Melnic și Tatiana Onilov





3. FILOSOFIE ȘI ATHOS

Acest film constă într-un interviu luat profesorului de filosofie Viorel Vizureanu. Prof. univ. dr. Viorel Vizureanu predă la Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti. A fost colaborator al Radio România Cultural, realizând emisiuni de filosofie: Mediateca de filosofie, Invitatul special între 1991 și 1997. Dintre volumele publicate amintim: Descartes (Editura Paideia, Bucureşti, 2000), Proiecte filosofice ale Modernităţii (vol. I, Editura Universităţii din Bucureşti, 2008), Repere clasice ale logicii româneşti (Editura Academiei Române, Bucureşti, 2013). Monahi din Athos au încurajat apropierea dintre redacția Arthos și acest profesor de filosofie, subliniind importanța unui interviu, fiindcă asemenea persoane merită a fi cunoscute și ascultate. Interviul, luat la Mănăstirea Vatoped, arată drumul parcurs de dl. Vizureanu dinspre explicația filosofică înspre trăirea ortodoxă. Sfântul Munte devine pentru profesorul atras de filosofia modernă un spațiu al convertirii neîncetate. Astfel, partea audio este secondată în acest film de filmări și imagini inedite din Athos. Imaginilor li s-a adăugat o patină a timpului, culoarea devenind tot mai vie pe parcursul filmului. Cu cât se clarifică înțelegerea, cu atât se clarifică și imaginea.

Durată: 40 min
Coordonare: Părintele Ciprian Negreanu
Filmare și fotografiere: Bogdan Herțeg și Horea Herțeg
Montaj: Teofana Mateș
Interviu: Bogdan Herțeg


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.