cerul
e o pasăre
în Dumnezeu(Daniel Turcea)

icoană Corina Negreanu

..........

REGELE MIHAI I A FOST CHIPUL NEAMULUI NOSTRU ROMÂNESC ÎNTORS SPRE DUMNEZEU. ODATĂ CU MAJESTATEA SA S-A STINS LUMINA UNOR GENERAȚII ÎNTREGI MODELATE DE DEMNITATE, ONOARE, MODESTIE, NOBLEȚE FIREASCĂ ȘI CUVÂNTUL DE CUVÂNT. S-A STINS UN MARE ROMÂN CĂRUIA I-A FOST INTERZISĂ ROMÂNIA. CEL MAI TRIST REGE, ÎN AGONIA EXILULUI SĂU DE PESTE 60 ANI. SPER CA ÎNDURERATUL NOSTRU REGE MIHAI I SĂ NE IERTE ȘI SĂ NE VEGHEZE DE LÂNGĂ TRONUL STĂPÂNULUI RĂSTIGNIT DE OM. CONDOLEANȚE SINCERE FAMILIEI REGALE ÎNDURERATE.


marți, 25 iunie 2013

O-ul Ortodoxiei
Văd în ultima vreme că se practică   scrierea cuvântului Ortodoxie -ortodoxie ca substantiv comun* chiar de către ortodocși, prin urmare  cu ,,o” mic. La fel se întâmplă cu cuvântul  sau abrevierea  numirii de Părinte -părinte, Biserică-biserică, Taină -taină, Liturghie -liturghie. etc.

Fac parte din categoria de oameni care resimt aceste numiri/simboluri ca făcând parte din Sfânta Sfintelor  din sufletele lor. Prin urmare, ca valoare, ele nu pot fi reduse la un nume comun. Nu sunt de uzură comună, au o încărcătură personală-universală simbolică.  Chiar dacă, gramatical, pentru filologi e corectă scrierea cu litere mici. Adică să recurgem la  ,,political correctness” ,să reducem actul credinței la norme comune.
Pentru mine axiologic reprezintă însă  altceva, deci,  iertați-mi viitoarele greșeli. De exemplu, niciodată n-am să-l  pot numi pe Părintele D. Stăniloae- părintele Stăniloae.


Sunt evident și excepții de context și referire.
Foto: Ilinca N.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu