vineri, 18 februarie 2011

Seri de film cu regizorul Nicolae Mărgineanu la Cluj Napoca


Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj) organizează în zilele de 26-27 februarie 2011 seri de film avînd ca temă generală „Procesul comunismului în imagini”.Toate documentarele și filmele aparțin regizorului Nicolae Mărgineanu.
Proiecțiile vor avea loc între orele 17-22, în amfiteatrul A1 al FSEGA(Facultatea de Științe Economice).



afiș: arh. Ruxandra Berinde

Pentru prima zi este programată prezentarea filmului “Demascarea”- un documentar de 70 de minute despre “reeducarea” prin tortură în închisorile comuniste, urmată de discuții și dezbateri avîndu-i ca invitați alături de binecunoscutul regizor N. Mărgineanu, pe istoricul Alin Mureșan (cercetător I.I.C.C.R., scenaristul acestul film documentar) și teologul Radu Preda. Moderatorul serii -părintele Ciprian Negreanu.
A doua zi sunt programate documentarele ,,Arhitectura și Puterea”, ,,Amfiteatre și închisori” precum și filmul artistic ,,Undeva în Est”, toate atingînd aceeași temă, cea a impactului regimului politic represiv în societatea românească timp de peste patru decenii, malformată de ideologia comunistă.
Comunicat de presă


După lansarea oficială din Bucureşti, proiectul „Fenomenul Piteşti” va fi prezentat publicului din ţară în urma unei serii de evenimente care va cuprinde mai multe oraşe importante. Astfel, luni, 28 februarie 2011, de la ora 17.30, clujenii sunt invitaţi la Biblioteca Centrală Universitară, în sala Ioan Muşlea, pentru a face cunoştinţă cu autorii proiectului: regizorul Nicolae Mărgineanu şi istoricul Alin Mureşan. Pe parcursul lansării vor fi proiectate imagini din site-ul www.fenomenulpitesti.ro şi un montaj de 10 minute din filmul „Demascarea”. Vor vorbi: Ruxandra Cesereanu (scriitor), Virgiliu Ţârău (istoric), Ovidiu Pecican (istoric).
Doritorii vor putea achiziţiona filmul, cartea şi pachete carte+film, toate la preţuri promoţionale.

Proiectul se compune din trei elemente interdependente: volumul „Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate” (Alin Mureşan), documentarul „Demascarea” (în regia lui Nicolae Mărgineanu) şi site-ul www.fenomenulpitesti.ro.
Cartea, apărută la Editura Polirom, se află la ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, şi a fost rescrisă aproape în totalitate. Evenimentele sunt urmărite cronologic şi sunt relatate pe baza surselor documentare, a volumelor de memorialistică şi a mărturiilor supravieţuitorilor. Cele trei procese regizate de regimul comunist în legătură cu „fenomenul Piteşti” sunt şi ele povestite pe baza documentelor de arhivă, iar biografiile principalelor personaje implicate în „reeducare” sunt prezentate în două secţiuni speciale ale cărţii, dedicate victimelor, respectiv ofiţerilor din Securitate şi din Ministerul de Interne implicaţi.
Filmul „Demascarea” se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut şi ne oferă consideraţiile lor generale despre scopul şi efectele acţiunii. Mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă. Pe lângă film, DVD-ul conţine un capitol bonus de 7 minute intitulat „Despre iertare” şi cele două trailere oficiale. Toate materialele sunt subtitrate în limbile română, engleză, franceză, germană şi spaniolă.
Fără a se pretinde exhaustiv, site-ul îşi propune să ofere în timp cele mai multe şi mai noi informaţii despre acţiunea violentă din Piteşti (1949-1951), conţinutul informaţional fiind în permanenţă actualizat în funcţie de materialele noi descoperite şi de posibilităţile logistice. El conţine fragmente nepublicate şi needitate din interviuri cu peste 30 de victime ale brutalităţilor, copii ale celor mai importante documente, fişele matricole de încarcerare ale victimelor, precum şi descrieri ale închisorii, ale acţiunii în sine şi ale tuturor personajelor implicate.

Pentru un istoric al fenomenului Piteşti, http://www.fenomenulpitesti.ro/istoric-2
Pentru imagini şi informaţii de la lansarea din Bucureşti http://www.fenomenulpitesti.ro/lansarea-proiectului-fenomenul-pitesti
Calendarul lansărilor din ţară este disponibil aici http://www.fenomenulpitesti.ro/evenimente

4 comentarii:

  1. Marele psiholog român Prof. Nicolae Mărgineanu (1905-1980)este tatăl celui de faţă (născut 1938)... A făcut parte din lotul de intelectuali condamnaţi politic în octombrie 1948, pentru că au reacţionat în mod organizat împotriva guvernului comunist. A scris nu mai putin de 30 carti in domeniul psiho-sociologiei dar desigur,generatiile de azi de studenti (psihologi,teologi,filosofi etc) n-au auzit macar de numele lui.
    La fel ca alta mare personalitate in domeniul socio-uman, Traian Brăileanu (mort la Aiud) numele său e cvasi-necunoscut din actualul invatamant universitar si din mediile intelectualiste imbacsite cu autori si carti mediocre si nocive de specialitate.
    Memoriile si le-a adunat in vol. "Amfiteatre şi închisori”, 1991.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fabian:
    ,,Amfiteatre și închisori” este documentarul dedicat de fiul N. Mărgineanu tatălul N. Mărgineanul, profesorul universitar clujean care a stat în închisoare 16 ani și două luni(sper să nu greșesc). La ieșire pe porțile închisorii,N. Mărgineanu- tatăl, s-a rugat să-i dea Dumnezeu să mai trăiască ,,liber” cel puțin atît cît a stat închis, fără vină. Iar detaliul clar ce mi-a rămas după ce am văzut filmul documentar este că - fiul- regizorul N. Mărgineanu spune că a constatat mai apoi că atît a mai trăit, dar cu exactitate uimitoare; că Dumnezeu i-a ascultat ruga. Se știe că cei mai mulți se stingeau repede după ce ieșeau din închisorile comuniste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eugenia Voda il are ca invitat intr-una din emisiunile sale pe d-nul regizor Nicolae Margineanu. M-a impresionat profund marturisirea dansului...

    aici linkul: http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/arte/nicolae-margineanu

    RăspundețiȘtergere
  4. Liliana:
    bună sugestie, am s-o adaug postării.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.