marți, 8 februarie 2011

Golgota Ardealului


Un documentar cutremurător despre o parte din suferințele și umilințele pe care le-au îndurat românii din Transilvania- cedată fără nici un foc de armă în 1940 de România regelui Carol al II după Dictatul de la Viena.
Dar n-a fost tot.
După perioada hortystă, au urmat alte atrocități: bandele dezlănțuite ale Armatei Roșii(sovietice) trecînd spre Berlin care batjocoreau, furau, tîlhăreau și violau femeile românce în calea lor, apoi, al episod istoric extrem de dureros, instalarea forțată a regimului comunist, colectivizarea silnică cu toate umilințele suferite și dezrădăcinarea țăranului din pămîntul lui și din vatra satului românesc transilvănean.
Realitățile prezentate în acest documentar, pe care de altfel și bunica mea mi le-a mărturisit, au fost omise cu bună stiință din manualele de istorie în perioada comunistă, iar acum se trec cu vederea, prea ușor într-un subsol de pagină.
Rănile însă încă nu s-au închis. Lacrimile încă nu s-au șters și sîngele celor nevinovați strigă încă către cer.
Memoria tragică a românilor trebuie recuperată și făcută cunoscută nu din motive naționalist -șoviniste de răzbunare, ci mai degrabă din nevoia pedagogică explicită și implicită, umană, ca așa ceva să nu se mai întîmple, avînd în vedere că ne despart de o asemenea istorie neagră mai puțin 70 de ani.


A fost odata Transilvania from Victor Roncea on Vimeo.



3 comentarii:

  1. Una din crimele cele mai oribile ale secolului XX este asasinarea prin tortură a protopopului Aurel Munteanu din Huedin, schingiuit timp de 4 ore în centrul oraşului de o bandă formată din 21 unguri. Gardianul Gheorghe Nicula care i-a sărit în ajutor a împărtăşit aceeaşi soartă. Martiriul celor doi este demn de Vieţile Sfinţilor, de persecuţiile de pe vremea lui Diocleţian şi Maximian. Având în vedere viaţa îmbunătăţită a părintelui Aurel şi mai ales sfârşitul de mucenic, este vrednic a fi trecut în rândul Sfinţilor. Vina lui era aceea de a fi fost român dar nu un simplu român, ci preot ortodox, râvnitor în cele sfinte, ctitor de biserici, model de preot şi duhovnic, ceea ce se pare că a deranjat forţele nevăzute ale întunericului care nemaiputându-l suporta au lucrat prin slugi văzute, barbari cu chip de om,posedaţi de cel rău. Dar iată cum s-a întâmplat omorul, în plin secol XX.
    10 septembrie 1940. Huedin. Dimineaţa. Protopopul merge spre locul unde trebuia să oficieze slujba de înmormântare a unui enoriaş. Acostat de o bandă de unguri, începe martirajul. Chinurile primilor creştini nu au atins gradul de suferinţă morală şi fizică prin care a trecut. A fost făcut „popă hoţ” şi „valah împuţit”. I s-au smuls părul şi barba cu carne cu tot. Cu un sadism de nedescris, ungurul Budai Janos Gyezu i-a înfipt în gură un baston de mai multe ori până a reuşit să-l scoată prin ceafă. La spectacol asistau soldaţii unguri nepăsători.
    Lovit, călcat în picioare, sfârtecat, protopopul aştepta împăcat moartea. Cu un curaj vrednic de cinste, gardianul public Gheorghe Niculae a sărit în ajutorul protopopului, suferind şi el moarte de martir. Criminalii au aruncat cadavrele sfârtecate într-o groapă pe moşia grofului Banffy. Nici măcar după 10 zile nu i s-a permis preotesei să-i înmormânteze creştineşte.
    Un alt mucenic e ierom. Dionisie Şova de la man. Făgeţel-Harghita, omorât de unguri în 5 august 1951 şi descoperit cu moaşte izvorâtoare de mir în 1995.
    Pr. Grebenea Nicolae, fost deţinut anticomunist, spune in cartea sa: "creştinismul ungurilor e o pânză subţire de mătase peste un trup încă păgân şi barbar".
    F.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fabian:
    Mă bucur pentru toate aceste date pe care le-ai pus înainte. La protopopul Aurel Muntean m-am gîndit și eu, știam de sfîrșitul lui mucenicesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. herodot a zis:Tracii sunt un trib cel mai cel mai cel mai...Romanii care se considera urmasii lor isi zic, ca ei sunt asemeni tracilor ce-i mai ce-i mai...Acum,eu ii rog cu umilinta sa se autodefineasca prin prisma celor spuse de ei insisi pe la diferitele posturi de televiziune, Bibliografie:Mircea Badea si altii asemanatori lui,Amendament:Ma refer la mitici,nu la ardelenii romani pe care nu ii inteleg de ce tac si se lasa aburiti de asa zisul patriotism al sudistilor care de fapt poftesc la ardeal ca la o vaca de muls si nu de grija fratilor de peste munti.Frate romane ardelean gindeste si ia atitudine,

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.