luni, 9 noiembrie 2009

Părintele ARSENIE BOCA - Liturghia Cerească de la Sâmbăta





Marţi 10 noiembrie de la ora 19, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră Părintele ARSENIE BOCA - Liturghia Cereasca de la Sâmbăta -spectacol de teatru-document realizat în cadrul proiectului Biografii, memorii. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Margineanu. Cu participarea preotului Nicolae Streza. În distribuţie: Mihai Bica, Dorina Lazăr, Dan Săndulescu, Alexandru Suciu, Alexandru Nedelcu, Alin Panc. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: inginer Luiza Mateescu. Producător: Magda Dutu.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul sau de la Manastirea Prislop din Tara Hategului se perinda zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sunt prezenti la sluba de pomenire a celui care, chiar fara a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viata.
S-a nascut la 29 septembrie 1910, în satul Vata de Sus din Tara Zarandului si a fost botezat cu numele Zian Valean.
A studiat la Academia Teologica „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tamaduirii, dupa Pastile anului 1940, a fost tuns în calugarie la Manastirea Brâncoveanu – Sâmbata de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic si staret, va începe cu putere si duh apostolesc si chiar prorocesc, miscarea unica de la Sâmbata, de redesteptarea religioasa si morala a credinciosilor.
Scenariul radiofonic dupa care a fost construit spectacolul porneste de la marturia preotului Nicolae Streza, ucenic al Parintelui Arsenie din 1942. Este de fapt povestea a doi tineri, Nicolae Streza la vârsta de 16 ani si prietenul sau Ioan Bica, asadar doi adolescenti, care în 1942 descopera o personalitate uriasa, Parintele Arsenie Boca, care le-a schimbat decisiv viata. La Manastirea Lupsa din judetul Alba au fost înregistrate cântarile Utreniei si Liturghiei, în varianta care se cânta în Transilvania în prima parte a secolului XX, muzica bisericeasca sistematizata de Dimitrie Cuntan, profesor la Academia Teologica „Andrei Saguna” din Sibiu, un material sonor consistent si rar, folosit pentru a reconstitui atmosfera slujbelor de la Manastirea Brâncoveanu.
preluare de pe site-ul Radio România Cultural

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.